MENIU

DNA, în fața unui denunț fără precedent: caracatița cu ambasadori, multinaționale, stat captiv

Dosarul Microsoft

Gabriel Sandu, un personaj care a făcut parte din echipa politică și guvernamentală a lui Traian Băsescu, aduce câteva noutăți absolute prin consistentul denunț, pe care l-a formulat și l-a depus la Direcția Națională Anticorupție, scrie jurnalistul Sorin Roșca Stănescu pe CorectNews.ro.

Potrivit lui Sorin Roșca Stănescu, sunt lansate în premieră acuzații consistente împotriva unei multinaționale: "Și nu a uneia oarecare. Gabriel Sandu atacă Microsoft, un colos IT la nivel mondial și susține că multinaționala a pregătit cu abilitate un întreg complex de crimă organizată pentru ca, în ultimă instanță, prin coruperea unor înalți demnitari, să înșele statul român".

Tot pentru prima dată, este devoalat public mecanismul prin care a acționat Microsoft, scrie SRS, care se așteaptă ca scandalul declanșat de denunțul lui Gabriel Sandu să reverbereze atât în Europa, cât și peste Ocean.

"Microsoft, printr-un joc pervers al discount-urilor și printr-un mecanism la fel de pervers prin care a pus statul român în situația de a plăti retroactiv – pentru ani de zile în urmă – contravaloarea a zeci de mii de ore de consultanță și servicii, care de fapt nu au fost efectuate, a upgradat în mod semnificativ cuantumul fraudei, căreia i-a căzut victimă România, transformată astfel într-un stat captiv", argumentează jurnalistul român.

Un alt element de premieră absolută în cazul denunțului lui Gabriel Sandu: sunt acuzați de infracțiuni grave reprezentanți de frunte ai corpului diplomatic, doi ambasadori ai Statelor Unite, precum și ambasadorii Germaniei și Austriei care, exercitând presiuni asupra ministrului de la Interne, și formulând chiar amenințări la adresa acestuia, se fac în viziunea fostului ministru vinovați de trafic de influență.

"Și aceasta este tot o permieră absolută. Să ne gândim fie și numai la faptul că ambasadorii Satelor Unite la București au susținut constant lupta anticorupție în România, au acordat asistență DNA, întărind constant pozițiile Laurei Codruța Kovesi, pe care au și decorat-o în mai multe rânduri. Să ne mai gândim că ceilalți doi ambasadori europeni reprezintă state, care s-au opus constant includerii României în spațiul Schengen, tot din motive legate de corupție. Corupție pe care, dacă sunt adevărate afirmațiile lui Gabriel Sandu, tot ei au stimulat-o. Mai este necesară precizarea că, pe teritoriul României, se aplică legile României. În consecință, în principiu, dacă se dovedește că aceștia, în conformitate cu legile Românie, au făcut trafic de influență, ei ar trebui să răspundă penal, ca orice cetățean român", scrie Sorin Roșca Stănescu.

"Subliniez că ambasadorii Nicolas Taubman, Mark Gittenstein, Martin Eichtinger, m-au amenințat că voi suporta consecințe serioase dacă nu voi plăti hotărârile de guvern", este scris negru pe alb în denunțul lui Gabriel Sandu.

Pentru prima dată, DNA este pusă în situația de a ancheta oameni cheie din SRI, mai arată SRS, care observă și că DNA este pusă în situația de a investiga mai mulți ambasadori importanți din Statele Unite și Europa. Mai multe aici

Mai multe articole despre:
Gabriel Sandu dosarul Microsoft