MENIU

DNA a trimis în judecată o asistentă socială care a prejudiciat statul român cu 50,5 milioane de lei

Procurorii Direcţei Naţionale Anticorupţie (DNA) au dispus trimiterea în judecată pe numele unei foste asistente sociale din cadrul Cabinetului de expertiză medicală şi recuperare a capacităţii de muncă Moreni pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită în formă continuată şi abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată şi continuată. Femeia ar fi prejudiciat statul român cu nu mai puţin de 50, 5 milioane de lei.

Maria Băleanu, asistentă socială în cadrul Cabinetului de expertiză medicală şi recuperare a capacităţii de muncă Moreni la data faptelor, judeţul Dâmboviţa, este acuzată de oamenii legii de săvârşirea infracţiunilor de luare de mită în formă continuată (106 acte materiale) şi abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată şi continuată (3.030 acte materiale).

Această a fost trimisă în judecată de DNA, în stare de libertate.

În rechizitoriul întocmit de procurori s-a reţinut faptul că, în perioada 1993-2007, Maria Băleanu, în calitate de asistent social principal, în mod repetat şi prin încălcarea atribuţiilor de serviciu privind încadrarea unei persoane în grad de invaliditate, rezultate din fişa postului, a contribuit la stabilirea unor grade de invaliditate şi la eliberarea deciziilor asupra capacităţii de muncă pentru un număr total de 3.030 de persoane.

Oamenii legii au arătat că aceste document au fost eliberate în alte condiţii decât cele prevăzute de lege, mai exact prin falsificarea deciziilor asupra capacităţii de muncă, fie prin plăsmuire, fie prin efectuarea de menţiuni nereale în conţinutul acestora, dar şi prin emiterea unor decizii asupra capacităţii de muncă în absenţa titularului, în vederea examinării de către medicul expert al asigurărilor sociale ori în lipsa documentelor medicale care să susţină diagnosticul stabilit.

Totodată,  Maria Băleanu a mai eliberat ilegal documentele prin necomunicarea Casei Judeţene de Pensii Dâmboviţa a listei persoanelor care nu s-au prezentat la termenul de revizuire anual.

Prin aceste mecanisme, Maria Băleanu a prejudiciat Casa Judeţeană de Pensii Dâmboviţa cu suma de 50.532.591 lei, reprezentând plata pe nedrept către beneficiari a unor prestaţii sociale cu titlu de pensie de invaliditate.

În aceaşi perioadă, mai susţin procurorii, fosta asistentă socială a pretins şi a primit, în mod repetat, de la un număr de 106 persoane sume de bani şi bunuri în cuantum total de 41.762 de lei.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Dâmboviţa cu propunere de confiscare a sumei de 41.762 primită de inculpată cu titlu de mită şi de desfiinţare a înscrisurilor falsificate.