MENIU

DNA a trimis în judecată 12 persoane pentru fraude cu fonduri europene

Procurorii DNA - Serviciul Teritorial Alba Iulia au trimis în judecată 12 persoane, printre care se află un cetățean francez, notari și administratori de firme, într-un dosar privind fraude cu fonduri europene în legătură cu derularea unui contract de extindere a infrastructurii de apă și canalizare în județele Sibiu, Brașov și Prahova.

Potrivit unui comunicat al DNA, au fost trimiși în judecată Bachir Mazen și Younes Ziad (arestați în lipsă), Daniel Luc Henri Marie (cetățean francez), Cristina Tudorache, Ștefan Florea Dimitriu, Mihail Iordache (administrator al SC Cast SRL), Simona Mariana Luther (reprezentant legal al SC Passavant Roediger Romania SRL), Homsi Ghassan și Khalil Saad (angajați ai firmelor Butec Sal și Passavant Roediger România SRL), notarii publici Georgeta Daniela Beșchia și Valeria Doina Buzea, Costin Gimi Palada (administrator de fapt al SC Cast SRL). De asemenea, au fost deferite justiției persoanele juridice Societatea de Construcții Napoca SA, SC Cast SRL, SC Passavant Energy&Environment SRL (fostă SC Passavant Roediger România SRL).

DNA susține că, în perioada 2011 — 2014, în contextul derulării unor programe finanțate din fonduri europene, Costin Palada, Deniel Luc Henri Marie și Cristina Tudorache au constituit un grup infracțional organizat, la care au aderat și ceilalți inculpați, toți având scopul declarat și urmărit de a obține, prin mijloace nelegale, finanțarea europeană și națională.

Concret, la data de 6 aprilie 2011, între Ministerul Mediului, în calitate de autoritate contractată și SC Apă Canal SA Sibiu, în calitate de beneficiar, a fost încheiat prin POS Mediu contractul având ca obiect "Extinderea și modernizarea infrastructurii de apă și apă uzată în județele Sibiu și Brașov" în valoare totală de 421.453.177 lei fără TVA, din care 322.483.325 lei finanțare nerambursabilă. În cadrul acestui contract, SC Apă Canal SA Sibiu a încheiat 11 contracte de lucrări și patru contracte de servicii. În ceea ce privește contractul având ca obiect proiectarea, elaborarea documentațiilor pentru obținere avize și autorizații, construcție "Stație de epurare ape menajere pentru localitatea Ocna Sibiului", s-a publicat anunțul SEAP nr. 139441/5.10.2012. Conform celor înscrise în anunțul de participare, contractul era finanțat în proporție de 76,54% fonduri europene prin POS Mediu 2007 — 2013.

Pentru calificare, în ceea ce privește procedura licitației, agenții economici trebuiau să demonstreze, sub sancțiunea excluderii, faptul că au o "experiență similară", respectiv că: "în ultimii 5 ani au dus la bun sfârșit lucrări de execuție a cel puțin unei stații de epurare a apei uzate cu o capacitate de minim 2000 PE", în cadrul unor contracte de proiectare și execuție. La licitația organizată în data de 4 decembrie 2012, s-a prezentat și Societatea de Construcții Napoca SA, care a și câștigat licitația, dovedind "experiența similară" prin susținerea acordată, în condițiile art. 190 din OUG 34/2004, de către un terț susținător, respectiv societatea comercială Butec Sal, înregistrată în Liban.

DNA arată că, de documentația respectivă, întocmită în fals, s-au ocupat Deniel Luc Henri Marie, un presupus reprezentant al terțului susținător împreună cu Cristina Tudorache, pe baza înțelegerii cu reprezentanții Societății de Construcții Napoca SA. Toate documentele întocmite în fals, care au produs efecte juridice, au fost autentificate la birourile notarilor Valeria Doina Buzea și Georgeta Daniela Beșchia, care și-au îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu, prin încălcarea prevederilor legale referitoare la legalizarea diverselor acte.