MENIU

Dmitro Kuleba, mesaj TRANȘANT pe Twitter: "Am bătut la ușa NATO, dar nu s-a deschis niciodată". Apelul făcut către Occident

Dmitro Kuleba, ministrul de externe ucrainean/ Profimedia

Ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba a afirmat, astăzi, că lumea întreagă îi este datoare Ucrainei, care a renunțat la arsenalul său nuclear pentru pace. Oficialul de la Kiev le cere statelor occidentale, într-un mesaj postat pe contul său de Twitter, să spună ce garanții de securitate oferă Ucrainei. 

”Ucraina a renunțat la arsenalul nuclear de dragul păcii mondiale. Am tot bătut apoi la ușa NATO, dar nu s-a deschis niciodată. Vidul de securitate a dus la agresiunea Rusiei.
Lumea întreagă datorează Ucrainei securitate și cerem statelor să spună ce garanții de securitate sunt gata să ne ofere”, a afirmat Dmitri Kuleba, în mesajul transmis. 

La finalul lunii martie, ministrul ucrainean de Externe a cerut Turciei să fie „unul dintre garanții” unui posibil Acord cu Rusia. Anunțul a fost făcut de ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu, care s-a aflat joi în Ucraina, mandatat de președintele Erdogan. Acesta a fost și la Moscova pentru a încerca obținerea unei încetări a războiului din Ucraina.

„Ucraina a făcut o ofertă cu privire la Acordul de securtate colectivă: P5 (ce i5 membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU), alături de Turcia şi Germania. În cadrul contactelor mele la Moscova, ieri, am observat că Federaţia rusă nu are nicio obecţie şi că poate accepta o asemenea oferă. Speranţele unui armistiţiu sunt mari”, spunea, la acea vreme, Cavusoglu, dupăă o vizită la Liov, în vestul Ucrainei.