MENIU

Disputa pe Insulele Kurile se INTENSIFICĂ! Japonia: Sunt „ocupate ilegal” de Rusia

Insulele Kurile sunt disputate de Rusia şi Japonia

Japonia, pentru prima dată din 2003, a desemnat insulele Kurile de sud ca fiind "ocupate ilegal de Rusia" și le-a numit "teritoriul original" al Japoniei. Afirmația vine într-un moment în care relațiile ruso-japoneze s-au deteriorat grav din cauza războiului din Ucraina.

În "Cartea albastră" diplomatică anuală publicată, vineri, Tokyo a folosit din nou acest termen în legătură cu patru insule din arhipelagul Kurile, care se învecinează cu marea insulă Hokkaido din nordul Japoniei, relatează HotNews.ro, care citează AFP. 

Numite de Japonia "Teritoriile de Nord", aceste patru insule au fost invadate de armata sovietică în ultimele zile ale celui de-al Doilea Război Mondial (august 1945) și ulterior anexate de Moscova.

Această dispută teritorială a împiedicat semnarea unui tratat de pace între cele două țări după sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.

"Principala preocupare între Japonia și Rusia este legată de Teritoriile nordice", a declarat Ministerul japonez de Externe în ultima sa Carte Albastră.

Acesta le-a numit "teritorii nipone asupra cărora Japonia are dreptul de suveranitate, dar care sunt în prezent ocupate ilegal de Rusia".

De asemenea, ministerul a mai spus că războiul ruso-ucrainean exclude în prezent continuarea discuțiilor cu Rusia cu privire la un posibil tratat de pace bilateral.

"Într-un moment în care Japonia a devenit o țară neprietenoasă și s-a alăturat unei serii întregi de acțiuni ostile împotriva țării noastre, este într-adevăr foarte dificil să vorbim despre continuarea procesului de negociere", a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în fața presei.

Cele patru insule ale arhipelagului Kurile în cauză sunt "teritoriu inalienabil al Federației Ruse", a adăugat el.

Încă de la debutul invaziei Rusiei în Ucraina, Japonia a participat la sancțiunile occidentale împotriva Moscovei. Mai mult, Tokyo a decis chiar la începutul lunii aprilie să înceteze să mai importe cărbune rusesc, rămânând în același timp implicat în proiecte petroliere offshore în apropiere de Sahalin, în Extremul Orient rusesc, mai arată sursa citată.