MENIU

Dispare sistemul centralizat de încălzire din România

Doar 67 de oraşe, din cele 320 ale României, mai sunt branşate la sistemul centralizat de termoficare.

Pentru că sistemul de termoficare este învechit şi foarte dispersat la nivel naţional, românii optează pentru un sistem propriu de încălzire, iar centrala termică este principala opţiune.

Din cele 67 de localităţi în care consumatorii casnici beneficiază de sistem centralizat de încălzire, 3 reuşesc să însumeze circa jumătate din numărul total de abonaţi la nivel naţional.

Astfel, oraşele Bucureşti, Timişoara şi Cluj-Napoca, singurele oraşe din România cu peste 300.000 de locuitori ce mai dispun de sistem termoficat, au un total de 660.000 de abonaţi la CET-uri, cifră ce însumează circa 50% din numărul total de 1,326 milioane de abonaţi la nivel naţional,  potrivit unei analize a Ariston România, liderul pieţei de centrale termice.

8 județe din România au renunţat la sistemul centralizat de încălzire (Alba, Bistriţa, Brăila, Dâmboviţa, Ialomiţa, Maramureş, Sălaj şi Satu Mare), informează Economica.net.

Există diferenţe foarte mari între costurile pe care le plătesc românii pentru o gigacalorie în sistem centralizat şi cel pentru una produsă de o centrală termică.

Astfel, la nivel naţional, potrivit datelor ANRSC la nivelul lunii iunie 2015, costul mediu al unei Gigacalorii facturat către populatie este de 226 lei.

Însă există oraşe unde preţul este chiar mai mare, potrivit sursei citate: Constanţa - 383 lei/Gcal, Arad – 290 lei/Gcal, Sibiu şi Iaşi – 265 lei/Gcal. În Bucureşti, gigacaloria costă 170 de lei, pentru că, aici, Primăria subvenţionează mare parte din costurile cu încălzirea ale populaţiei.