MENIU

Discuțiile dintre superiori și jandarmi, la protest, înregistrate și securizate

Discuțiile dintre superior și jandarmii aflați în piață au fost securitzate de procurori.

Anchetatorii au verificat toate probele strânse de procurorul Bogdan Pîrlog, care s-a aflat vineri seară în Piaţa Victoriei. Procurorii au tras concluzia că toate aceste probe au fost legal adunate. Procurorii lucrează intens pentru identificarea jandarmilor care au lovit protestatarii care au ridicat mâinile în sus în semn de non-violență, mai spune aceeaşi sursă.

La fix o săptămână de la intervenţia violentă a jandarmilor, din Piaţa Victoriei, apar tot mai multe semne de întrebare. Ordinul de evacuare a pieței, care cu greu a ajuns în posesia procurorilor militari, scoate la iveală că documentul a fost întocmit şi semnat de jandarmi și doar contrasemnat de prefect. Între timp, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale a securizat convorbirile de pe staţiile oamenilor legii, iar zilele viitoare le vor depune la parchet.

Ridicat de la sediul Jandarmeriei Române şi nu de la Prefectura Capitalei, pentru că nici măcar un exemplar nu era acolo, ordinul de intervenţie din noaptea de 10 august din Piaţa Victoriei a scos la iveală detalii interesante. Documentul în baza căruia s-a acţionat în forţă pentru eliberarea pieţei a fost întocmit de jandarmi şi semnat de Laurenţiu Cazan. Prefectul doar a contrasemnat, undeva într-un colţ al actului, potrivit unor surse. (intră c1) În Legea Jandarmeriei nu se precizează clar cine trebuie să REDACTEZE ordinul, ci doar că prefectul sau înlocuitorul acestuia dispune în scris intervenţia în forţă. Procurorii verifică legalitatea ordinului.

Mai multe articole despre:
jandarmi discuţii superiori la proteste