MENIU

Salarii mai mari pentru personalul nedidactic din Educaţie. Creşterile ajung până la 20%

Se anunţă creşteri salariale chiar şi cu 20% pentru personalul nedidactic din sistemul universitar şi preuniversitar. Guvernul urmează să adopte o ordonanţă de urgenţă care va majora lefurile bugetarilor cu 15% la care se adaugă sporul de vechime. Dacă până acum personalul administrativ nu câştiga mai mult de 1000 de lei brut, drepturile salariale pe luna februarie vor fi atinge şi 1850 de lei. Peste 53 de mii de angajaţi vor beneifica de această măsură. 

"Am discutat cu premierul să dea o OUG joi astfel încă să se reglementeze începând cu data de 1 februarie această problemă. Să se majoreze salariile de la 1 februarie spre 20% prin acordarea sporurile de vechime, spor de vechime care nu se acordă până la acest moment. Este vorba de 53.000 de oameni pe care îi avem în sistem. Nu este un efort suplimentar, în legea bugetului aceşti bani erau incluşi", a precizat Simion Hănceascu, președintelui Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ.

În urma unei întâlniri cu Guvernul, sindicaliștii din Educație au negociat astfel şi creșterea salariilor și pentru personalul auxiliar, care nu este cuprins în grila de majorare. Este vorba aproximativ 53.000 de angajați care, din cauza unei neclarități din lege, nu ar fi primit bani mai mulți începând cu 1 martie, conform Realitatea TV. 

La discuţii au mai participat şi miniștrii Educației, Muncii și Finanțelor.

Angajaţii din sistemul de învăţământ au cerut ca în următoarea ședință, Executivul să dea o Ordonanță de Urgență prin care să includă în grila de majorare și personalul nedidactic.

Ministrul Educației, Pavel Năstase, a declarat marți că el speră că de la 1 martie, cei 53.000 de angajați din Educație vor beneficia de mărirea salarială cu 15%. De asemenea, ministrul a precizat că efortul bugetar pentru mărirea salariilor din învățământ este de 90 de milioane de lei pe an.

Sindicaliștii au negociat cu Guvernul și problema sporurilor. În prezent, sporurile profesorilor se dau în funcție de salariul nemajorat, iar ei cer să fie calculat în funcție de salariul majorat.

Salariile de care beneficiază personalul nedidactic au mai fost majorate cu 12%, la 1 august 2015.