MENIU

Directorul RATB care a prejudiciat regia cu 820.000 de euro, condamnat la 4 ani de închisoare

<p>Fostul director RATB, Viorel Popescu, condamnat la 4 ani şi 4 luni de &icirc;nchisoare.</p>

Viorel Popescu, fostul director al Regiei Autonome de Transport Bucureşti (RATB) care a prejudiciat regia cu aproximativ 820.000 de euro, a fost condamnat de către magistraţii Tribunalului Bucureşti la 4 ani şi 4 luni de închisoare.

Viorel Popescu este acuzat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) de abuz în serviciu şi conflict de interese. Anchetatorii susţin că, în perioada 10 noiembrie 2011 – 9 octombrie 2012, în calitate de director general al RATB, acesta  “nu a îndeplinit unele acte ce intrau în atribuţiile sale de serviciu şi a efectuat în mod defectuos activităţi specifice funcţiei”, fapt ce a adus un prejudiciu de peste 3,6 milioane de lei, aproximativ 820.000 de euro.

Astfel, magistraţii din cadrul Tribunalului Capitalei l-au condamnat pe Viorel Popescu la 4 ani şi 4 luni de închisoare cu executare. Decizia, însă, nu este definitivă şi poate fi contestată la Curtea de Apel Bucureşti.

De asemenea, judecătorii au redus din pedeapsa de 4 ani şi 4 luni de închisoare perioada în care fostul şef RATB a fost reţinut şi arestat preventiv, respective 6-13 iunie 2014, şi perioada în care a fost arestat la domiciliu, 14 iunie – 12 noiembrie 2014.

Potrivit anchtetorilor, Viorel Popescu a încheiat, în calitate de director general, un contract de prestări servicii juridice între RATB şi firma Urbconnect SRL, ultima dintre ele neavând drept de asistenţă juridică şi reprezentare în instanţă.

"Din conţinutul contractului rezultă că RATB, prin inculpatul Viorel Popescu, a împuternicit firma respectivă în vederea recuperării tuturor creanţelor de la Casa de Asigurări de Sănătate a municipiului Bucureşti (CASMB), în baza unor simple solicitări ale firmei private către debitoare, îndrituită cu rolul de intermediar în relaţia Regiei Autonome de Transport Bucureşti cu CASMB", conform DNA.

Procurorii punctează că, din actele existente la dosar, reiese că în contract se specifică faptul că firma Urbconnect avea obligaţia de asistare la controlul efectuat de CASMB. faţă de RATB, pentru ca regiei să îi revină sumele cuvenite, deşi, în realitate, nu a existat şi nici măcar nu se prefigura un astfel de control.

Fostul director al RATB mai este judecat într-un dosar penal în care este acuzat că, în decembrie 2011,  a primit 2.500 de euro de la administratorii a două firme, pentru a le facilita derularea unui contract prin care aceştia să vândă către regie 232 de autovehicule casate.

Viorel Popescu a fost ales în funcţiile de preşedinte al Consiliului de Administraţie al RATB şi de director al regiei la 10 noiembrie 2011.