MENIU

Din cauza prețurilor mari, românii au început să își cultive propriile legume

Prețul legumelor continuă să crească pe zi ce trece, iar românii cu greu mai fac față scumpirilor. Ceapa, spre exemplu, a urcat în această perioadă şi la 8 lei kilogramul, dublându-se în doar două săptămâni. Sătenii din județul Botoșani au început să cultive în grădini pentru propria nevoie. De cealaltă parte, vânzătorii dau vina pe stat pentru lipsa clienţilor. 

Mânaţi de creşterea preţurilor, oamenii au început să îşi cultive în grădini pentru consum propriu.

„Cultivăm pentru noi, pentru familie, atât. Nu am cumpărat deloc”, a spus pentru Realitatea Plus un agricultor din județul Botoșani.

Întrebați dacă vor cumpăra de la piață legume anul acesta, agricultorii au spus ferm ca nu. Se vor descurca din recolta pe care au plantat-o lângă casă.

„Nu știu de ce e așa scump, propaganda de la Guvern mă gândesc. Ba că-i război, ba că-i pandemie.  7-8 lei un kilogram de ceapă?! Mi se pare scump,” au spus oamenii.

Situația este critică și pentru comercianți. De disperare că rămân cu marfa pe tarabe, vânzătorii spun că ar da marfa şi pe bonurile pensionarilor, dacă ar fi posibil, şi dau vina pe stat pentru lipsa clienţilor.

„Trei lei era kilogramul anul trecut. Iar anul ăsta, la mine la tarabă, este 6 lei. Care cumpără mai mult, mai las la preț. Cam până la 5 lei kilogramul lăsăm. În urmă cu doi ani am dat-o cu 80 de bani, 1 leu, la urmă nici cu 50 de bani nu mi-au luat-o și am aruncat-o la gunoi,” spune o comerciantă.

În supermarketurile românești, ceapa e fie din Franța, fie din Polonia sau din Olanda.

De altfel, Polonia este unul din marii câștigători ai acestei crize a cepei, exporturile lor de ceapă urcând cu 60% din iulie 2022 până în decembrie a aceluiași an. 

Mai multe articole despre:
legume agricultori preturi alimente piata ceapa