MENIU

Dieta psihobiotică. Cum să ții stresul sub control prin ceea ce mănânci

Foto arhivă

De ceva vreme, cercetătorii ne avertizează că alimentele pe care le consumăm ne influențează în mare parte bunăstarea mentală.

Ce este dieta psihobiotica?

Un termen inventat de co-autorii studiului Timothy „Ted” Dinan, Ph.D., și John Cryan, Ph.D., dietă psihobiotica are în vedere axa intestin-creier, acordând prioritate alimentelor sănătoase pentru intestine, cunoscute pentru că susțîn echilibrul microbian intestinal (adică cereale integrale, fructe și legume prebiotice, leguminoase și alimente fermentate). În același timp, dietă psihobiotica descurajează consumul de dulciuri, băuturi dulci și alimente procesate.

Dieta de studiu a inclus:

6-8 porții zilnice de fructe și legume bogate în fibre prebiotice (mere, banane, praz, ceapă)
5-8 porții zilnice de cereale integrale (ovăz, grâu integral, quinoa)
2-3 porții zilnice de alimente fermentate (varză murată, chefir, kombucha)
3-4 porții săptămânale de leguminoase (năut, linte, mazăre)

Ce a presuspus studiul dietei psihobiotice

Studiul a inclus 45 de adulți sănătoși (cu vârste între 18 și 59 de ani), cu obiceiuri alimentare nesănătoase.

Grupului de studiu i s-au oferit informații despre componentele dietei psihobiotice și i s-a cerut să o urmeze cât mai îndeaproape. Grupului de control i s-au oferit lecții minime despre nutriție generală (mai degrabă decât lecții axate pe bunăstarea mentală).

Cercetătorii au examinat compoziția și funcția microbiotei fecale, stresul, sănătatea generală și dietă și un profil metabolic al probelor de sânge, urină și fecale, atât înainte, cât și după perioada de proba de patru săptămâni pentru ambele grupuri.

Cum influențează dietă psihobiotica bunăstarea mentală

Participanții care au urmat dietă psihobiotica au experimentat o reducere mai mare a stresului perceput. Deși nu a existat o diferența semnificativă a răspunsului la stres între grupul de control și cel de studiu, respectarea dietei psihobiotice a redus stresul perceput.

În timp ce schimbările în compoziția microbiană intestinală au fost subtile pentru grupul de studiu, modificări semnificative în 40 de lipide fecale specifice (mulțumită unei reduceri a grăsimilor totale din dietă și creșterii grăsimilor mononesaturate) și a metaboliților triptofanului urinar (un aminoacid esențial vital pentru sinteză proteinelor cheie și răspuns inflamator sănătos) au fost de asemenea observate.

SURSA

Mai multe articole despre:
dieta psihobiotica dieta mancare slabit