MENIU

Dezvăluiri din interiorul SRI - Ce spune fostul director: Ofițerii din Servicii vorbesc puțin, sunt ateni la nuanțe

Eduard Hellvig

La mai bine de o lună de la momentul în care și-a dat demisia din funcția de director al Serviciului Român de Informații, Eduard Hellvig iese cu noi dezvăluiri incendiare despre modul în care funcționează serviciile în România. Fostul șef al SRI susține că ofițerii de informații devin și rămân cele mai riguroase persoane și spre deosebire de alte instituții, angajații nu pot intra în conflicte și nu se pot apăra nici măcar prin replici pentru a dezminți anumite informații. 

După cei opt ani la șefia Serviciului Român de Informații, Eduard Hellvig arată modul în care funcționează serviciile, dar și despre ofițerii din aceste structuri.

 "Există în SRI o cultură de organizație care nu permite apropieri bruște și împrieteniri fulgerătoare. Nimeni nu se deschide prematur, iar extrovertiții sunt o specie rară. Oamenii vorbesc puțin, contextualizează mult. Sunt teribil de atenți la nuanțe, rezervați ca mod de manifestare, ascultă atent, deferent, sunt mereu preocupați să cuprindă cu mintea toate posibilitățile și orice scenariu.", spune Eduard Hellvig pe blogul personal.

Mai mult, fostul director SRI spune că în aceste instituții, ofițerii de informații sunt extrem de riguroși, iar loialitatea este crucială într-o astfel de structură cheie.

În ceea ce privește modul în care funcționează Serviciul Român de Informații, dar și criticile aduse în ultimii ani, Hellvig spune că: "Unele din materialele critice la adresa SRI au avut temei. Am ținut cont de semnalele publice, de îngrijorările societății, de nevoia unor schimbări. Alteori materiale publice rău-voitoare, insinuări cu agendă, acuzații nefondate sau trimiteri malițioase cu limbaj suburban au produs indignarea angajaților SRI. Pentru că ei știau adevărul, iar în unele situații înțeleg și motivațiile ascunse ale atacurilor nedrepte."

În tot acest timp, Hellvig a transmis că angajații din servicii nu pot intra în conflicte și nici nu își pot exprima părerile în spațiul public.

Mai multe articole despre:
Eduard Hellvig sri