MENIU

Dezvăluiri cutremurătoare: A apărut lista mărcilor de apă plată "otrăvită"

<p>ŞOCANT: O femeie a ajuns la spital după o "supradoză" de apă</p>
Dezvăluiri cutremurătoare: A apărut lista mărcilor de apă plată "otrăvită"

68% din apa vândută din apa plată vândută în magazine colcăie de bacterii. Ziarul Libertatea a verificat 19 sortimente de apă dintr-un supermaket, la Direcția Sanitară Veterinară (DSV) București pentru a vedea dacă există apă plată cu bacterii. Rezultatele sunt dezastruoase: 11 sticle depășesc limita admisă de bacterii prezente în apă. Trei dintre ele depăşesc limita admisă de 15 ori, adică colcăie de microorganisme.

Din punct de vedere tehnic, testul se referă exclusiv la numărul de bacterii conţinut de un mililitru de apa plată de băut, test repetat de două ori: odată la temperatura de 22 de grade Celsius, apoi la 37 de grade Celsius. La primul test apa nu trebuie să conţină mai mult de 100 de microorganisme (100 ufc/ml), iar la al doilea, standardul este de 20 de microroganisme (20 ufc/ml).

Printre sortimentele testate au fost și trei de import, una dintre ele, San Benedetto, Italia, fiind „apă necurată” campioană, în sesnul că depășește limita de bacterii de 15 ori!

Din cele 19 sticle, doar 8 au trecut testul de curăţenie. Asta însemană că 68% din apa din magazine colcăie de bacterii!

Este uimitor că după scandalul din primăvară, când Autoritatea Națională pentru Protecția Consuamtorului (ANPC) a depistat cinci sortimente de apă cu depășiri ale normelor admise, nici până astăzi situația nu s-a ameliorat, iar românilor li se vinde în continuare otravă pe post de apă de băut.

Pe multe sticle etichetarea nu specifică numărul de lot

Mai mult, după investigația ANPC s-a dat vina exclusiv pe firmele românești care îmbuteliază asemenea produse, adică acestea ar fi mai puțin serioase decât cele occidentale. Iată că nici apa de importat nu respectă normele internaționale de puritate! Ba, importurile bat în multe cazuri apa românească la capitolul mizerie!

O altă problemă a apei îmbuteliate testate de Libertatea este că în aproxiamtiv 30% din cazuri nu se specifică lotul din care face parte sticla respectivă, practic ea nu are trasabilitate și nu se pot preveni incidentele nedorite. Degeaba ai detectat o sticlă cu ”otravă” dacă nu ai numărul de lot, ca să poți retrage la timp produsul infectat şi a evita îmbolnăviri în masă.

Mai multe informaţii găsiţi pe Libertatea.ro