MENIU

Dezinformarea lui Dăncilă cu "milioane" de români ascultați, taxată în presa străină

DNA a răspuns acuzațiilor făcute de premierul Viorica Dăncila în fața Parlamentului European potrivit cărora serviciile secrete au ascultat "milioane de români" în ultimii ani, informează Associated Press.

Presa străină a preluat sâmbătă reacția agenției anticorupție de la București care spune că aproximativ 36.000 de oameni au fost interceptați în ultimii 11 ani în cursul investigațiilor anticorupție.

Precizările vin după ce Dăncilă a participat săptămâna trecută la o dezbatere la Strasbourg despre situația sistemului de justiție din România.

Guvernarea de la București se află în plin proces de revizuire a legilor justiției despre care opoziția și societatea civilă spun că va îngreuna combaterea corupției, potrivit Daily Mail.

Precizări importante au venit sâmbătă de la DNA, în contextul controverselor privind protocoalele dintre SRI și Parchetul General. Direcţia Naţională Anticorupţie anunţă că, din 2005 până în 2016, au existat 24.576 de mandate de supraveghere tehnică, fiind interceptate în total 36.406 persoane.

DNA menționează că publică aceste date "având în vedere informaţiile vehiculate în spaţiul public privind suspiciunile care acreditează ideea ca milioane de români ar fi fost interceptaţi”.

Potrivit DNA, din 1 ianuarie 2005 şi până în 16 februarie 2016 au fost dispuse 24.576 de mandate de supraveghere / autorizaţii, fiind interceptate 36.406 de persoane.

În ultimele luni, lideri politici ai Puterii au afirmat că milioane de români ar fi fost interceptați de SRI pe baza unor protocoale secrete cu Parchetul General. Preşedintele Comisiei de control a activităţii SRI, social-democratul Claudiu Manda, a declarat, spre exemplu, că din calculele Comisiei pe care o conduce în Parlement ar rezulta că 6 milioane de români au fost interceptați de SRI în perioada 2004-2016.

Mai multe articole despre:
DNA Viorica Dăncilă