MENIU

Dezechilibrul florei intestinale are efecte grave! Cum să-l previi

Putina lume stie faptul ca flora intestinala are, pe langa rolul de stabilizator al mediului digestiv, si unul care asigura stari de comfort psihic.

Rareori se intampla ca flora intestinala sa fie distrusa complet, mai frecvent fiind intalnite dezechilibre ale acesteia, cu consecinte dintre cele mai variate. Simptomele unei flore afectate nu sunt specifice, ele putand aparea si in alte boli.

Astfel, perturbarea acestui scut bacterian extraordinar de benefic pentru organism poate duce la tulburari de memorie, tulburari de vedere in timpul noptii, afecţiuni neurologice periferice, dureri de cap si chiar la forme de depresie severa. Trebuie să ştiţi faptul ca microflora intestinala din colon contine peste 100.000 de miliarde de celule bacteriene din peste 400 de specii diferite, in majoritate covarsitoare anaerobe. Acest strat natural aflat pe intestin, cu rol important in digestie si imunitate, degradeaza resturile alimentare ramase nedigerate pana cand acestea pot tranzita peretii tubului digestiv, pentru ca apoi sa intre in sistemul vascular.

Totodata, contribuie la reglarea functiilor intestinale, stimuleaza sinteza imunoglobulinelor, echilibreaza PH-ul si stintetizeaza nutrientii necesari unui organism sanatos. O flora intestinala sanatoasa, viguroasa si echilibrata este pe cat de importanta pe atat de sensibila, perturbarea ei putand fi cauzata de factori foarte variati.

Incepand de la medicamente, antibiotice, citostatice, anticonceptionale, pana la unele excese alimentare. Abuzul de alcool, dulciuri, cafea, zahar, carne si grasimi in exces, regimurile alimentare drastice, fumatul sau stresul prelungit sunt tot atâtea veşti proaste. Studiile stiintifice recente releva faptul ca pentru refacerea unei flore intestinale afectate sunt necesare doar doua specii de bacterii: Lactobacillus si Bifidobacterium. Acestea pot fi gasite in alimente fermentate, in muraturi, branza, drojdie de bere, iaurt nefermentat, chefir din lapte.

 

Un efect benefic il au si prebioticele, adica ingredientele alimentare care ajuta la dezvoltarea bacteriilor bune din intestin, cum ar fi fibrele vegetale din cereale, legume precum ceapa, prazul, usturoiul sau hreanul si fructe precum bananele. Printre ierburile care ajuta la mentinerea unei flore intestinale normale cu actiune antiseptica, cicatrizanta, calmanta si regenerativa se numara obligeana, menta, musetelul, coada racului, afinul si cimbrisorul.

Meditaţi puţin la asta şi amintiţi-vă mereu: 95% din serotonină, hormonul fericirii, este produs in intestine. Ştiţi care e numitorul comun al depresiei, autismului şi al crizelor epileptice? Un sistem digestiv dereglat.

Mai multe articole despre:
sănătate tratament fresh refresh