MENIU

Dezastru la fondurile europene. Absorbție de 800 de ori mai mică decât anul trecut!

Fonduri europene

În primele trei luni din 2017, România a primit de la bugetul UE doar 5,22 milioane euro fonduri structurale şi de coeziune, sumă de 800 de ori mai mică decât cea atrasă anul trecut. În același timp, ministrul Finanțelor, Viorel Ștefa, anunță că Guvernul și-a propus pentru anul 2017 să atragă 5,2 miliarde euro în economia românească.

Potrivit datelor publicate de Ministerul Finanţelor, România a primit în primul trimestru din 2017 de la bugetul UE drept fonduri structurale şi de coeziune doar 5,22 milioane euro, din care numai 1,05 milioane euro aferente cadrului financiar 2014-2020, celelalte 4,17 milioane euro fiind resturi rămase de plată din cadrul financiar 2007 – 2013.

Suma este ridicol de mică, dacă se face raportarea la cele 4.353,54 milioane euro încasate anul trecut, adică de peste 800 de ori mai mult, se arată într-o analiză Curs de Guvernare.

Aceste fonduri, care ar fi menite să reducă decalajele de dezvoltare faţă de Occident şi să ne apropie de un standard de viaţă civilizat în cadrul unor proiecte europene, au reprezentat anul trecut aproape 60% din banii primiţi de la UE. În primul sfert al anului în curs au reprezentat mai puţin de 0,1%.

Marea problemă se regăseşte la fondurile structurale şi de coeziune, care vin pe proiecte clare şi conforme cu cerinţele europene. Dar, dincolo de invocarea unor scuze privind nerealizările de la începutul acestui an, se conturează ipoteza tot mai plauzibilă a unei scăderi a încasărilor de la bugetul european.

Cifra de 0,46% din PIB pe primul trimestru din 2017 încasări de la bugetul UE, nu prea se potriveşte cu cele 3,46% încasate în 2016. Ceea ce, în absenţa unei recuperări rapide şi spectaculoase, riscă să arunce în aer rezultatul finanţelor publice, la care încasările din propriile taxe şi impozite colectate se îndreaptă spre un nou record negativ ca pondere în PIB ( undeva la doar 25% – 26% din PIB), atât istoric cât şi ca poziţionare faţă de practica celorlalte state UE.

Ministrul Finanțelor, Viorel Ștefan, a declarat într-un interviu acordat revistei Bursa că România și-a propus să "îndrepte tot ceea ce nu s-a făcut în anul 2016" și să ajungă la o sumă atrasă de 5,2 miliarde euro. 

"O prioritate o reprezintă înlăturarea tuturor piedicilor pentru absorb'ia de fonduri europene, astfel că, pentru 2017, ne-am propus să atragem 5,2 miliarde euro în economia românească. Într-un termen foarte scurt trebuie să îndreptăm tot ceea ce nu s-a făcut în anul 2016 şi să îmbunătăţim urgent gestionarea şi coordonarea generală a implementării fondurilor europene structurale", a spus Viorel Stefan.

Mai multe articole despre:
fonduri europene