MENIU

Dezastru în țară, după o furtună puternică, duminică seara - Zeci de localități fără energie electrică - Intervențiile pompierilor, de urgență

Furtuna puternica in tara

Pompierii din mai multe judeţe au intervenit, duminică, pentru înlăturarea efectelor produse de furtuni, zeci de copaci fiind doborâţi. Mai multe maşini şi acoperişuri au fost avariate, iar apa a intrat în gospodării şi anexe. 

SU Brăila anunţă că, în localitatea Berteştii de Jos, un acoperiş de pe o fermă a fost smuls de vânt, iar 10 vaci au fost electrocutate. Se deplasează în zonă o echipă de la Electrica.

Conform purtătorului de cuvânt al ISU Brăila, colonel Ştefan Stoian, în urma unei furtuni puternice, se intervine, duminică seară, în numeroase situaţii.

În municipiul Brăila, mai mulţi   copaci au fost doborăţi de vântul puternic şi au căzut peste autoturisme, avariindu-le.

Totodată, în localităţile Stăncuţa şi Stanca actioneaza două echipaje de pompieri, după ce 40 copaci au fost doborâţi de vântul care a avariat şi 8 acoperişuri.

Cel puţin 18 anexe gospodaresti sunt afectate.

În localitatea Lanurile, comuna Viziru, apa a intrat în locuinţe şi anexe, pompierii fiind ajutaţi şi de voluntari pentru înlăturarea efectelor vijeliei.

Urmare a fenomenelor meteo extreme, localităţile Stăncuţa şi Romanu nu au curent.

Muncitorii de la Electrica se află în teren cu trei echipaje la Stancuţa si două echipaje la Romanu.

Şi în judeţul Buzău se înregistrează, duminică seară, o furtună puternică, fiind emis mesaj RO-Alert în mai multe localităţi.

Potrivit ISU Ialomiţa, pe fondul avertizărilor meteorogice de cod roşu, Staţia de pompieri Ţăndărei a intervenit pentru degajarea mai multor copaci căzuţi pe DN2A.

De asemenea, un copac a fostb lovit de fulger, intervenindu-se pentru stingerea incendiului.

Şi în judeţul Galaţi, vijelia puternică a provocat pagube.

Primarul orasului Tecuci, Lucian Costin, a precizat că furtuna de duminică seară a fost de o violenţă fără precedent, iar urmările negative se văd peste tot.

"Avem cazuri de acoperişuri smulse de furtună şi aruncate peste maşini, de copaci şi indicatoare rutire şi căzute pe carosabil. Acum, toate echipele şi utilajele Primăriei sunt pe teren pentru înlăturarea efectelor dezastrului. Vom rămâne pe teren cât timp va fi nevoie, până când vom înlătura toate efectele dezastrului, astfel încât mâine dimineaţă să se poată circula în condiţii normale. Urmează o noapte lungă" , a anunţat primarul din Tecuci.

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) anunţă, duminică seară, că pompierii au intervenit în 53 de localităţi din 13 judeţe, în urma furtunilor. Peste 150 de copaci au fost doborâţi de vânt, avariind 14 autoturisme. Un bărbat din Neamţ, rănit de un acoperiş luat de vânt.

”Peste 3.000 de pompieri, cu peste 2.000 mijloace tehnice, au fost la datorie pentru limitarea şi înlăturarea efectelor generate de vremea neprielnică sub incidenţa căreia s-au aflat mai multe judeţe din ţară”, a transmis, duminică seară, IGSU. Â

Sursa citată a precizat că, în intervalul orar 07.00-21.00, manifestarea fenomenelor hidrometeorologice prognozate a generat efecte în 53 localităţi din 13 judeţe, zone în care s-a intervenit pentru evacuarea apei din 7 case, 26 curţi, 1 beci, 12 străzi, precum şi pentru îndepărtarea a 154 copaci, 3 stâlpi de electricitate căzuţi pe carosabil, degajarea elementelor de construcţie de la acoperişurile a 18 case, 19 anexe gospodăreşti, 1 bloc de locuinţe, 1 operator economic (magazin), fiind afectate 14 autoturisme.

”Circulaţia rutieră s-a desfăşurat temporar cu dificultate pe A2 (km 64 – 125)/CL, din cauza ploii torenţiale şi a acumulărilor de apă de pe carosabil”, a mai transmis sursa citată.

În municipiul Roman, judeţul Neamţ, din cauza vântului care a bătut cu putere, acoperişul unui imobil a căzut pe carosabil şi a surprins un bărbat.

”La sosirea echipajelor medicale la locul intervenţiei, victima era conştientă şi prezenta un traumatism la membrul inferior; persoana a fost transportată la spital pentru investigaţii amănunţite”, a mai transmis IGSU.

De asemenea, în localitatea Stăncuţa, judeţul Brăila, din cauza vântului puternic, 40 copaci au căzut pe carosabil, fiind afectate acoperişurile a 8 case şi 18 anexe gospodăreşti.

În localitatea Tecuci, judeţul Galaţi, din cauza vântului puternic, 40 copaci au căzut pe carosabil, fiind afectate acoperişurile a 4 case şi 3 autoturisme;

În municipiul Călăraşi, judeţul Călăraşi, din cauza precipitaţiilor înregistrate, 20 de curţi au fost inundate, iar 13 copaci s-au prăbuşit pe carosabil şi au avariat 7 autoturisme.

”Important de menţionat este că nu sunt semnalate persoane blocate sau urgenţe medicale care nu pot fi asigurate din cauza fenomenelor hidrometeorologice”, au mai precizat pompierii.  

Un număr de 52 de localităţi din judeţul Galaţi sunt, duminică seară, fără curent electric, din cauza avariilor apărute în timpul unei furtuni violente care s-a abătut asupra judeţului. Peste 100 de pompieri intervin pentru înlăturarea efectelor vijeliei.

Conform ISU Galaţi, pe fondul fenomenelor meteo periculoase care s-au manifestat în ultimele ore, s-a dispus activarea Grupării Operative la nivelul instituţiei şi mărirea capacităţii operaţionale pentru Detaşamentele de pompieri Tecuci şi Galaţi.

În aceste momente, 100 de pompierii acţionează în localităţile afectate de fenomenele meteo, în municipiul Tecuci fiind necesară degajarea a peste 40 de copaci căzuţi pe carosabil.

Au fost afectate trei maşini, trei acoperişuri şi numeroase fire electrice.

De asemenea, pompierii militari intervin pentru evacuarea apei din şase străzi inundate în Tecuci.

În localitatea  Matca, au fost afectate 10 hectare de solarii, 6 acoperişuri, totalul apelurilor în Dispeceratul 112 fiind de 126.

Tot din cauza furtunii puternice, un număr de 52 de localităţi au rămas fără curent electric, în total peste 4.400 de consumatori fiind afectaţi.

În localitatea Ghidigeni, sunt 30 acoperişuri degradate şi mai mulţi copaci căzuţi pe drumuri, respectiv cabluri electrice.

Pompierii intervin încă în sprijinul oamenilor.

Peste 17.000 de consumatori din 21 de localităţi au rămas fără energie electrică în urma furtunilor înregistrate, duminică seara, în judeţul Vaslui.

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Vaslui, patru linii electrice de medie tensiune sunt total afectate, alte patru sunt afectate parţial de condiţiile meteorologice nefavorabile, iar linia electrică Bârlad - Glăvăneşti este indisponibilă în stare caldă.

Din cauza ploilor abundente şi a vântului puternic, mai mulţi copaci au fost doborâţi pe carosabil în zona municipiului Bârlad, iar elemente din acoperişul unui imobil din municipiul Vaslui au fost smulse, pompierii fiind solicitaţi să intervină. 

 

Mai multe articole despre:
furtuna meteo vremea