MENIU

Dezastru ecologic în Polonia și Germania, pe râul Oder. Zeci de tone de pești morți, acuzații grave de la Berlin

Autoritățile Poloniei promit o recompensă de peste 200 de mii de euro pentru cei care pot oferi date privind autorii unei poluări masive în râul Oder, care a provocat moartea a zeci de mii de pești. Anunțul vine după ce Germania, țară prin care trece râul, a acuzat Varșovia că n-a transmis informații la timp și s-a comportat precum Uniunea Sovietică după dezastrul nuclear de la centrala Cernobîl, din 1986.

Autoritățile polone intenționează să plătească o recompensă de 1 milion de zloți (aproape 215.000 de Euro) celor care îi vor denunța pe autorii dezastrului ecologic produs pe râul Odra (Oder), a transmis postul de televiziune Polsat, potrivit RADOR.

„Vom face totul pentru a minimiza consecințele negative pentru ecosistemul fluviului Odra”- a spus șeful Guvernului polonez, Mateusz Morawiecki. ”Intenționăm să-i pedepsim pe făptași”, a adăugat premierul.

Șeful Resurselor Apelor Poloniei și inspectorul șef pentru protecția mediului au fost demiși, după ce în ultimele două săptămâni, în Oder și pe malurile fluviului a fost observată o cantitatea mare de pești morți.

Scandalul pe acest subiect a izbucnit abia pe la sfârșitul acestei săptămâni. Şeful holdingului pentru resursele de exploatare a apei din Polonia, Przemysław Data, a declarat că 10 tone de pește mort au fost scoase din râu. ”Acest lucru denotă faptul că ne confruntăm cu un dezastru ecologic de proporţii”, a spus oficialul.

Pe de altă parte, guvernul populist de dreapta este criticat pentru că nu a reacționat mai devreme, potrivit AFP. Premierul polonez Mateusz Morawiecki a încercat să se justifice vineri. ”Inițial, toată lumea a crezut că este doar o problemă locală”, a precizat Morwiecki, în podcastul său săptămânal, citat de News.ro

”Amploarea poluării este foarte mare, suficient de mare pentru a spune că Oderul va avea nevoie de ani întregi pentru a reveni la starea sa naturală”, a recunoscut el.