MENIU

Detalii bombă din ancheta DNA: UNIFARM a plătit avansuri de sute de milioane de lei pentru contracte fără licitație

UNIFARM a plătit avansuri de sute de milioane de lei pentru contracte fără licitație

Ancheta DNA privind achizițiile făcute în timpul pandemiei de coronavirus dezvăluie că Unifarm ar fi plătit avansuri de sute de milioane de lei pentru contracte fără licitație, iar multe produse nu aveau specificații tehnice. Una dintre firmele implicate aparține fostului asociat al directorului de la institutul ,,Matei Balș”, Adrian Streinu-Cercel, susțin jurnaliștii de la Libertatea.

Firma Ducos Trading, a fostului asociat al lui Adrian Streinu-Cercel, a primit de la directorul Unifarm, Adrian Ionel, un contract care viza achiziția a 400 de ventilatoare, cu aproximativ 38.000 de euro bucata. Majoritatea dintre aparate au fost aduse din China, de la o fabrică de la care nu a cumpărat nici guvernul din Beijing.
”Procurorii DNA au găsit avansuri uriașe, nemaivăzute în industria de sănătate. Un singur om a decis, Adrian Ionel. La Unifarm n-a existat nicio procedură de achiziție”, a explicat o sursă din piața pharma pentru Libertatea. Valoarea totală a contractului a fost de aproape 16 milioane de euro. Unifarm a achitat 30 de milioane de lei în avans

Tot firma Ducos a livrat către Unifarm și 1,2 milioane de măști periculoase, care au fost distribuite în spitale. Contractul, în valoare de cinci milioane de euro, a fost acordat fără licitație.

Ducos este deținută de Ion Berciu (50%), fost asociat cu Adrian Streinu-Cercel într-un off-shore din Cipru. Cei doi fac afaceri și acum.

Jurnaliștii de la Libertatea mai scriu că o altă firmă, fără tradiție în zona medicală, ar fi primit de la Unifarm 100 de milioane de lei pentru ,,echipamente medicale”, aduse tot din China. Multe dintre aceste produse, ,,de la cantități uriașe de măști cu trei pliuri scumpe, luate la preț de 2,7 lei” și până la ,,15 aparate de analize inutile” stau în depozit, susțin angajați ai Unifarm, citați de Libertatea.

Reamintim că Adrian Ionel a fost suspendat de la conducerea Unifarm după acuzațiile de luare de mită.

 

Mai multe articole despre:
dna adrian ionel streinu-cercel unifarm covid