MENIU

Descoperire ULUITOARE făcută de astronomi. GĂURILE NEGRE ar putea fi "peste tot"

Gaura neagră i-a uimit pe astronomi

Cea mai mică galaxie cunoscută şi cea mai strălucitoare totodată are în centrul ei o imensă GAURĂ NEAGRĂ. Descoperirea îi face pe oamenii de ştiinţă să creadă că găurile negreu supermasive ar putea fi întâlnite mult mai frecvent decât se credea anterior.

O gaură neagră super-masivă, înzestrată cu o masă de 21 de milioane de ori mai mare decât cea a Soarelui, a fost descoperită în centrul unei galaxii pitice ultra-compacte, denumită M60-UCD1, a anunţat, miercuri, o echipă internaţională de astronomi, al cărei studiu a apărut în revista Nature.

"Este cea mai mică galaxie şi cea mai strălucitoare dintre cele cunoscute şi care are în centrul ei o gaură neagră super-masivă", a declarat Anil Seth, principalul autor al studiului, transmite AFP.

Această descoperire îi face pe oamenii de ştiinţă să creadă că multe alte galaxii pitice ultra-compacte pot conţine la rândul lor găuri negre uriaşe, iar astfel de structuri cosmice ar putea fi întâlnite mult mai frecvent decât se credea anterior.

Găurile negre super-masive au o masă de cel puţin 1 milion de ori mai mare decât masa Soarelui.

Gaura neagră descoperită în centrul galaxiei M60-UCD1 cu ajutorul observatorului astronomic Gemini şi al telescopului spaţial Hubble are o masă echivalentă cu 21 de milioane de mase solare. Ea reprezintă 15% din masa totală a galaxiei care o găzduieşte (de 140 de milioane de ori mai mare decât Soarele).

Prin comparaţie, gaura neagră super-masivă din galaxia noastră, Calea Lactee, are o masă de cinci ori mai mică.

Mai multe pe Descopera.ro.