MENIU

"Descoperire senzaţională" făcută de arheologii români: o statuetă veche de 23.000 de ani

Arheologii români au făcut o descoperire unică. Este vorba despre o statuetă veche de 23.000 de ani, găsită la situl paleolitic din Poiana Cireşului, Neamţ.

O statuetă veche de 23.000 de ani a fost descoperită recent de arheologii dâmboviţeni la situl paleolitic de la Poiana Cireşului, din Judeţul Neamţ. Aceasta este prima descoperire de acest tip din România, specialiştii susţinând că este unică pentru patrimoniul cultural al României, relatează Agerpres.

„Este prima statuetă stilizată, abstractizată, din Sud Estul Europei, descoperită la noi în situl de la Poiana Cireşului”, a precizat Elena-Cristina Nişu, responsabilul şantierului arheologic de la Poiana Cireşului.

„Probabil că o să poarte denumirea sitului, o să fie un Venus de Poiana Cireşului. Este realizată dintr-o rocă, iar contextul în care a fost descoperită este puţin mai special, pentru că ea a fost găsită pe marginea unei vetre, unei zone cu arsuri destul de puternice şi în concordanţă cu alte artefacte mai speciale. La fel ca la majoritatea statuetelor abstractizate din Europa, îi lipseşte partea superioară. La noi partea superioară a statuetei mai are ceva special, pentru că de-a lungul timpului s-a presupus că erau fragmentate ritualic şi mai ales aruncate în foc pentru fragmentare ritualică. Partea superioară a statuetei noastre prezintă urme de ardere şde exfoliere datorate acestui procedeu. Probabil că este una dintre dovezile solide care o să sucţină teoriile cercetătorilor europeni de acum încolo”, a adăugat ea.

Tototdată, coordonatorul echipei de arheologi, profesorul universitar Marin Cârciumaru, a afirmat că descoperirea este „senzaţională” şi trebuie conservată şi expusă corespunzător.

„Eu nu ştiu cât este România pregătită pentru o astfel de descoperire! Este o descoperire senzaţională. O astfel de descoperire oriunde în lume este centrul atenţiei tuturor”, a afirmat el. „Eu, descoperitorul ei, nu voi fi de acord să fie expusă decât în momentul când i se va asigura vizibilitate, siguranţă şi modurile de conservare totale, care să nu ne facă de râs în faţa lumii”, a adăugat Cârciumaru.

Potrivit sursei citate, statueta urmează să fi expusă la Muzeul Evoluţiei Omului şi Tehnologiei în Paleolitic din Târgovişte.