MENIU

Descoperire remarcabilă în Vâlcea. Ce au găsit arheologii la marginea unui oraș

Sursa foto: Arhivă

Arheologii vâlceni au descoperit recent urmele unei vechi aşezări romane la limita dintre municipiul reşedinţă şi comuna Mihăeşti.

Descoperirea este o dovadă a convieţuirii în Oltenia a soldaţilor romani cu geto-dacii înainte de începerea celui de-al doilea război daco-roman, au anunţat, miercuri, autorităţile.

Directorul Muzeului Judeţean, Claudiu Tulugea, a precizat că în această zonă, punct strategic pentru supravegherea drumului de legătură cu depresiunea Horezu, se aflau încartiruiţi soldaţii din Cohorta III Flavia Bessorum, trupă auxiliară a Imperiului Roman, săpăturile realizate scoţând la iveală mai multe fragmente de ceramică şi urme ale unor construcţii temporare din lemn.

„Sunt descoperite la ora actuală 16 complexe - locuinţe şi gropi menajere în care se aruncau fragmente ceramice, oale sparte, oase de animale după ce erau consumate. Cert este că aşezarea a dăinuit cam între anii 102 şi 105, pentru că aici era un punct strategic care făcea legătura cu depresiunea Horezu. După anul 105, începe al doilea război daco-roman şi toată aşezarea este cucerită şi romanii se retrag din zona aceasta. Centrul de aici ţine de centrul de putere de la Buridava Romană (aflată în cartierul Stolniceni al municipiului Râmnicu Vâlcea - n.r.)”, a precizat Claudiu Tulugea.

Mai multe articole despre:
descoperire arheologica valcea