MENIU

Descoperire istorică. ​Endurance, epava navei celebrului explorator polar Ernest Shackleton, scufundată în 1915, a fost găsită - VIDEO

​Endurance, nava legendarului explorator polar Ernest Shackleton a fost descoperită și filmată în apele reci ale Antarcticii de o expediție high-tech. Nava a fost prinsă în ghețuri și s-a scufundat în 1915, iar povestea expediției lui Shackleton este printre cele mai palpitante reușite de supraviețuire din istoria explorărilor geografice.

“What the ice gets, the ice keeps” (Gheața păstrează tot ce prinde), spunea Ernest Shackleton. Nava sa a fost prinsă de ghețuri, dar la mai bine de un secol, o putem revedea, la 3.000 km adâncime, în cele mai reci mări ale lumii.

Nava s-a păstrat în stare excelentă, scrie hotnews.ro. Lemnul a fost foarte puțin deteriorat, mici creaturi marine s-au așezat pe epavă, însă nu au fost dintre acelea care devorează lemnul în zonele cu ape mult mai calde.

Expediția a căutat epava pe fundul Mării Weddell din Antarctica, începând cu o suprafață totală de 400 kmp.

Primele imagini au fost transmise pe 5 martie de câteva ”drone” submarine ultra performante, așa-numite AUV-uri (autonomous underwater vehicles).

Nava Endurance are o lungime de 44 de metri, este din lemn și ocupă un loc cu totul special în istoria explorării celor mai reci locuri din lume. A fost găsită la mai mult de 3.000 m adâncime în ape extraordinar de reci. Mulți au spus, de-a lungul anilor, că epava nu va putea fi găsită vreodată.

Proiectul a fost condus de Falklands Maritime Heritage Trust (FMHT), cu ajutorul spărgătorului de gheață sud-african Agulhas II și cu o flotă de submarine ce pot fi controlate de la distanță.

”Am făcut istorie polară, iar prin descoperirea navei Endurance am dus la bun sfârșit cea mai grea căutare a unei eave de oriunde din lume”, spune John Shears, conducător al expediției.

În ianuarie 1915, Endurance a fost prinsă în gheața Mării Weddell, în apropierea barierei de gheață Larsen. Captivă în gheață luni de zile, goeleta cu trei catarge a fost zdrobită încet și s-a scufundat la zece luni după ce nu a mai putut înainta.

Endurance a rămas blocată în ianuarie 2015, la mai puțin de 200 de km de punctul de destinație, unde expediția ar fi fost în siguranță. Gheața a început să zdrobească nava, în iunie a început să se spargă banchiza de gheață, iar membrii expediției imperiale au plecat de acolo. Nava a mai plutit în derivă încă cinci luni și s-a scufundat în noiembrie 1915.

Această expediție a devenit legendară datorită supraviețuirii echipajului care a campat luni de zile pe banchiză, înainte ca banchiza să se spargă. După aceea, cu ajutorul unei bărci de mici dimensiuni, echipajul și-a găsit refugiul pe inospitaliera Elephant Island.

Au scăpat cei 28 de membrii ai expediției, după ce la început situația părea fără scăpare.

Mai multe articole despre:
Ernest Shackleton endurance