MENIU

Deputatul PNL de Vrancea Ionel Dancă cere includerea proiectelor pentru Moldova in Planul de 30 miliarde de euro

Deputatul PNL de Vrancea Ionel Dancă cere includerea proiectelor pentru Moldova in Planul de 30 miliarde de euro

Proiectele prioritate pentru dezvoltarea Moldovei, incluse de PNL în Planul Național de Redresare și Reziolență, sunt suficient de mature pentru a fi contractate până la finalul anului 2022 și finalizate până în 2026, susține deputatul PNL de Vrancea Ionel Dancă. Între proiectele incluse în listă se află Autostrada A7 Ploiești - Buzău - Focșani - Pașcani, reluarea lucrărilor la Canalul Siret - Bărăgan sau construcția de noi și parcuri industriale în regiune.

Autorioritatea României în acest moment este finalizarea și aprobarea Planului de Redresare și Reziliență de către Comisia Europeană iar viteza de lucru este crucială în acest proces care trebuie încheiat până cel mai târziu la sfârșitul lunii aprilie, a scris Dancă într-o postare pe rețelele de socializare.
 
"În acest sens, Guvernul condus de Premierul Florin Cîțu a intrat în linie dreaptă cu finalizarea PNRR odată cu aprobarea Memorandumului care prevede implicarea tuturor ministerelor de linie alături de Ministerul investițiilor și proiectelor europene, în parteneriat cu Administrația Prezidențială și Ministerul de Finanțe care capătă un rol determinant în acest mecanism. Obiectivul Guvernului este ca până la începutul lunii martie să finalizeze Planul de Redresare și Reziliență care va fi transmis Comisiei Europene pentru aprobare.
 
Odată aprobat acest Plan de către Comisia Europeană, România poate primi chiar în acest an un avans de aproape 4 miliarde de Euro din suma totală alocată de 30,4 miliarde Euro.
 
Mai departe, Regulamentul european impune ca până la finalul anului 2022 să fie angajat 70% din bugetul de granturi alocat și 30% până la sfârșitul anului 2023. Aceasta înseamnă că trebuie propuse proiecte de investiții și de reformă care sunt în stadiu avansat de pregătire care pot fi contractate în următorii 2 ani cu termen de finalizare până în 2026.
Prin urmare, calendarul de finalizare și aprobare a Planului de Redresare și Reziliență este foarte strâns și trebuie să ne concentrăm pe proiectele mature de investiții și reformă care au fost deja începute sau care pot începe imediat.
 
Din acest punct de vedere, susțin în continuare că proiectele prioritate pentru dezvoltarea Moldovei, incluse de PNL în PNRR, precum Autostrada A7 Ploiești - Buzău - Focșani - Pașcani, reluarea lucrărilor la Canalul Siret - Bărăgan sau construcția de noi spitale la Focșani și Iași și înființarea de parcuri industriale în regiune răspund nevoilor de dezvoltare și obiectivelor propuse de Comisia Europeană prin Mecanismul de Redresare și Reziliență și sunt suficient de mature încât pot fi contractate până la finalul anului 2022 și finalizate până în 2026, a scris Dancă.
 
Mai multe articole despre:
Ionel Danca Moldova Vrancea plan de rezilienta