MENIU

Francisc Tobă, VALIDAT în Camera Deputaților. Deputatul a fost exclus din AUR pe motiv că ar fi fost implicat în reprimarea Revoluţiei

Francisc Tobă

Plenul Camerei Deputaţilor a validat mandatul deputatului Francisc Tobă, fără sprijinul partidului AUR, pe listele căruia a candidat. S-au înregistrat 155 de voturi "pentru", 8 voturi "împotrivă", o abţinere şi trei deputaţi nu au votat.

Francisc Tobă, ales pe lista Alianţei pentru Unirea Românilor (AUR) Braşov, a depus apoi jurământul în plenul Camerei Deputaţilor.

Pe 1 februarie, Biroul permanent al Camerei Deputaţilor a aprobat o solicitare a grupului parlamentar AUR referitoare la invalidarea mandatului lui Francisc Tobă.

Francisc Tobă nu mai are calitatea de membru al Alianţei pentru Unirea Românilor, fiind exclus din partid. După alegerile parlamentare din 6 decembrie, Societatea Timişoara a solicitat AUR să se dezică de noii parlamentari Francisc Tobă şi Nicolae Roman şi să le ceara demisia imediată din Parlament, deoarece aceştia ar fi fost implicaţi în reprimarea Revoluţiei. 

Militar de carieră, Francisc Tobă a intrat în politică imediat după 1989, devenind vicepreşedinte al FSN Sibiu. Numele lui Tobă apare în dosarul legat de represiunea ce a avut loc în Sibiu, în timpul Revoluţiei. În acest dosar, clasat în 2010, sunt peste 700 de victime. Francisc Tobă este acuzat de tentativă de omor și complicitate la tratamente neomenoase. Potrivit presei, în 1989, împreună cu un coleg și mai mulți militari înarmați au intrat în Spitalul Județean din Sibiu, de unde au ridicat mai mulți pacienți răniți pe care i-au dus într-o sală de sport și i-au bătut.

Mai multe articole despre:
francisc toba deputat