MENIU

Deputatul cu mitralieră, Cătălin Rădulescu, se autosuspendă din PSD şi şi-a luat 8 zile de concediu

Deputatul Cătălin Rădulescu a anunţat că se autosuspendă din PSD, din proprie iniţiativă, pentru a nu păta imaginea partidului. Acesta a fost audiat la Parchetul General, pe 15 martie, în calitatea de martor pentru declaraţiile făcute în faţa jurnaliştilor de la ziarul Adevărul. Rădulescu a dat declaraţii în faţa procurorilor, la o zi după ce Poliţia a deschis un dosar penal pe numele său, după ce el a afirmat că protestatarii din Piaţa Victoriei ar trebui înfruntaţi cu tunuri de apă și că el este pregătit să folosească mitraliera AKM pe care o are de la Revoluție. Pe de altă parte, după ce a declanşat un scandal public cu declaraţiile sale ieşite din comun, Cătălin Rădulescu şi-a luat concediu medical de opt zile. Asta chiar în ziua în care situaţia lui urma să fie discutată în grupul parlamentar PSD.

Rădulescu a anunțat luni, într-un comunicat transmis presei locale din Argeș, că se autosuspendă din PSD până la clarificarea tuturor aspectelor legate de declarațiile pe care le-a făcut în spațiul public.

"Întrucât am o vechime de 21 de ani în PSD, nu doresc ca imaginea partidului și a președintelui PSD să fie prejudiciate în niciun fel, mă autosuspend până la clarificarea aspectelor ce țin de acest scandal mediatic, pentru a dovedi buna mea credință și faptul că interpretarea dată cuvintelor și opiniilor mele a fost denaturată, pentru a-mi decredibiliza imaginea și activitatea politică. Rămân fidel principiilor, programului și conducerii PSD", se arată în comunicat.

Deputatul susține că declarațiile sale au fost distorsionate, dar își cere scuze celor care s-au simțit lezați de ceea ce a apărut în spațiul public.

"Regret faptul că au fost interpretate cuvintele mele în alt sens, total distorsionat și neadevărat, fiind luate fraze din subiecte diferite, dintr-un interviu de 90 de minute, și atașate în mod securistic într-un filmuleț de 2 minute. Îmi cer scuze persoanelor de bună credință care s-au simțit lezate prin interpretarea nedreaptă a cuvintelor mele, în decursul carierei mele și până la aceasta vârstă, nefiind implicat niciodată în niciun fel de act de tulburare a liniștii publice", se mai menționează în comunicat.

Deputatul a solicitat opt zile de concediu cu plată, dar, deoarece a beneficiat deja de trei zile de concediu, Biroul permanent a aprobat cinci zile de concediu cu plată și trei zile de concediu fără plată, a anunțat secretarul Bp, Ioana Bran.

Conform solicitării, Rădulescu a cerut concediu în perioada 20 — 23 martie și 27 — 30 martie pentru a-și "putea face analizele în străinătate". "Starea mea de sănătate nu este foarte bună. Vă menționez că în mandatul 2012 — 2016 nu am luat nicio zi de concediu", se arată în solicitarea lui Rădulescu.

Potrivit unor surse, deputatul PSD a declarat în faţa procurorilor că vorbele sale au fost scoase din context, de către jurnaliştii Adevarul. Conform aceleloraşi surse, Rădulescu ar fi declarat că se simte victima propriei superficialități. Totodată, pe fondul unei stări de iritare provocate de cei doi jurnaliști, Rădulescu a susţinu că "s-ar fi dat mare, cum se zice în popor", mai spun aceleaşi surse. 

Rădulescu, fără permis de port-armă

Reamintim că pe 17 martie, lui Rădulescu i-a fost suspendat permisul de port-armă, după declarațiile făcute de parlamentar în spațiul public. Iar liderul PSD Liviu Dragnea a spus că e foarte puțin probabil să mai rămână în PSD.

Rădulescu s-a prezentat vineri la sediul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Argeș, iar ulterior au fost efectuate verificări inclusiv la locul de deținere a armelor. Polițiștii din Argeș s-au sesizat din oficiu și au anunțat, pe 14 martie, că fac verificări cu privire la respectarea regimului armelor și munițiilor, după ce Rădulescu a afirmat că deține o armă letală.

"Referitor la declarațiile apărute în spațiul public privind utilizarea de către o persoană publică a unei arme letale, vă informăm că Inspectoratul de Poliție al Județului Argeș s-a autosesizat și desfășoară activități de verificare cu privire la respectarea prevederilor Legii nr. 295/2004, privind regimul armelor și al munițiilor, cu modificările și completările ulterioare", se precizează într-un punct de vedere transmis la acel moment de IPJ Argeș.

De asemenea, Parchetul General s-a sesizat din oficiu cu privire la săvârșirea infracțiunii de tulburare a liniștii și ordinii publice, în urma declarațiilor făcute de deputatul Cătălin Rădulescu.

"Sunt pregătit să trag imediat"

În interviul acordat Adevărul, Rădulescu a spus ca si-a pastrat mitraliera AKM cu care a luptat la Revolutie si este pregatit sa o foloseasca din nou:

"Nu o sa mi-o ia nimeni in viata vietilor si o tin, ca poate vreodata, daca mai vine cineva cu vreo idee din asta sa transforme statul asta pentru care am luptat noi, sunt pregatit sa ies cu arma sa trag, imediat."

El spune ca oamenii care au iesit sa protesteze in Piata Victoriei au fost scosi in strada si manipulati si ca ar trebui sa se intervina cu tunurile cu apa impotriva acestora:

"Pentru ce se mai duc oamenii in Piata Victoriei acum si de ce noi nu iesim impotriva lor cu tunurile cu apa daca nu mai au motiv? Nu putem sa transformam un loc in maidan. (...) Nu poti in fiecare zi un loc sa-l transformi intr-un maidan. Sa stea ca prostii in fiecare seara acolo? N-au de lucru, n-au copii, n-au familii? Nu au iesit pentru nicio ordonanta. Au fost scosi in strada si manipulati groaznic de cine a avut interes sa ii manipuleze. (...) Multi ies in strada la orice e dat pe Facebook si au fost adusi de la multinationale".