MENIU

DEFICITUL medicilor de la Terapie intensivă, confirmat. Dorel Săndesc: „Avem fenomenul de deşertificare ...". Care sunt județele cele mai AFECTATE

Secție de Anestezie și Terapie Intensivă / Foto: Profimedia

Valul 4 al pandemiei de COVID-19 a debutat în forță, în România, după o vară cu relaxări, în care românii au luat cu asalt stațiunile de pe litoral și cele montane. Nici vacanțele în străinătate nu au lipsit. Toamna nu s-a lăsat nici ea mai prejos, începutul ei fiind marcat de evenimente și concerte, care au culminat cu UNTOLD, la Cluj și Saga Festival, la București. Nu este, deci, de mirare explozia de infectări și nici faptul că spitalele încep să se aglomereze din ce în ce mai mult, într-o perioadă în care urmează să-și facă simțită prezența și gripa sezonieră pe fondul răcirii temperaturilor, dar și al începerii șoclilor și grădinițelor. Într-o astfel de perioadă, totți ochii sunt din nou ațintiți către secțiile de Anestezie și Terapie Intensivă (ATI) ale spitalelor, principalele îngrijorări fiind legate de lipsa locurilor libere pentru bolnavii cu forme grave de COVID-19 și lipsa de cadre medicale de specialitate. 

Potrivit celor mai recente date, Colegiul Medicilor din România (CMR) avea înregistraţi în baza de date, la jumătatea lunii septembrie, 1.884 de medici cu liberă practică în specialitatea Anestezie şi Terapie Intensivă. Cei mai mulţi dintre ei activează în Capitală (523), urmată de Cluj (165) şi de Timiş (147). La polul opus, cei mai puţini medici de Terapie intensivă sunt în Călăraşi (3), Ilfov și Tulcea, câte 6 medici de fiecare județ, relatează HotNews.ro.
 
Potrivit medicului Dorel Săndesc, preşedintele Societăţii Române de ATI, deficitul major de medici la această specializare este un fenomen global, dar la noi dimensiunea acestui fenomen este îngrijorătoare, existând la acest capitol un deficit de 30%. 
 
În acest context extrem de delicat, medicul a atras atenţia asupra faptului că numărul personalului medical din secţiile de ATI ar trebui să fie cel mai mare din toate secţiile existente într-un spital, fiind necesar un medic de ATI la 2, 3, maximum 4 paturi de ATI.
Medicul a explicat, de asemenea, şi că detaşarea medicilor şi a personalului medical este o soluţie esenţială în această perioadă, dar că aceste mutări "au o limită", pentru că este nevoie de specialişti peste tot.
 
Mai mult decât atât, în opinia sa, nici extinderea dusă la limită a secţiilor de ATI existente nu este o soluţie, mai ales în contextul incediilor devastatoare de la Spitalul din Piatra Neamţ şi de la Institutul Matei Balş.
 
„Cunoaştem situaţia, global este vorba despre un deficit major de medici, dar şi de alte categorii profesionale în specialitatea ATI, şi desigur în acest context iată, vedem situaţii de deficit foarte mare în unele zone. Avem fenomenul de deşertificare pur şi simplu în unele zone care iată sunt suprapuse cu deşertificarea geografică, mai ales în zone din sudul ţării, cum sunt Călăraşiul, Dâmboviţa, Ilfov, Giurgiu, numărul de specialişti este foarte foarte mic”, a declarat președintele Societății Române de ATI.