MENIU

Declarații CONTRADICTORII ale oficialilor ruși privind stadiul NEGOCIERILOR pentru PACE cu Ucraina. Care este ADEVĂRUL?

Vladimir Medinski, consilier personal al președintelui Vladimir Putin / Profimedia

Vladimir Medinski, consilierul personal al lui Vladimir Putin, și, totodată, negociatorul-șef al Rusiei în discuțiile de pace cu Kievul, susține că Ucraina ar fi dispusă să accepte „cerințele fundamentale” ale Rusiei, relatează Interfax. Afirmațiile sale vin, practic, să îl contrazică pe Dmitri Peskov. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, spunea, tot astăzi, că Rusia nu vede progrese serioase în negocierile de pace prtate până în prezent cu Ucraina.

„Ucraina și-a declarat disponibilitatea de a îndeplini acele cerințe fundamentale asupra cărora Rusia a insistat în ultimii ani. Dacă aceste obligații sunt îndeplinite, atunci amenințarea creării unui punct de sprijin NATO pe teritoriul ucrainean va fi eliminată”, a declarat Medinski, miercuri seara, la televiziunea Rossiya 24, potrivit HotNews.ro.

El a adăugat că Ucraina a formulat aceste teze în scris și le-a prezentat delegației ruse la discuțiile de marți, de la Istanbul.

„Ne-au dat principiile unui posibil viitor acord scrise pe hârtie. Aceste principii includ: refuzul aderării la NATO, fixarea statutului de neutralitate al Ucrainei; renunțarea la arme nucleare, precum și deținerea, achiziționarea și dezvoltarea altor tipuri de arme de distrugere în masă; renunțarea la desfășurarea bazelor militare străine și a contingentelor militare;b obligația de a desfășura exerciții militare cu participarea forțelor armate străine numai de comun acord cu statele garante, inclusiv Rusia”, a spus oficialul de la Kremlin.

Acesta a subliniat că Ucraina „și-a declarat disponibilitatea de a negocia cu Rusia pentru prima dată”.

Potrivit lui Medinski, „poziția de principiu a țării noastre față de Crimeea și Donbas rămâne neschimbată”. Precizarea vine după ce Kievul a propus, marți, un termen de 15 ani pentru a soluționa problema statului Crimeii, anexată ilegal de Rusia în 2014.

Poziția Kremlinului pune, practic, sub semnul îndoielii evoluția în ceea ce privește șirul lung de discuțiile la care au luat parte reprezentanții celor două țări, în special negocierile din 29 martie, de la Istanbul, care păreau să fi adus primele rezultate concrete de la debutul acestor discuții, la începutul acestei luni, și până în prezent.

Reamintim că, la finalul a trei ore de discuții, cele două țări anunțau, marți, că au agreat că dialogul a fost unul "substanțial și constructiv", fapt ce poate însemna că, încet-încet, se pun bazele primilor pași către o posibilă pace.

Partea rusă și-a anunțat, astfel, intenția de a întreprinde "doi pași" pentru a detensiona situația din Ucraina, lucru afirmat chiar de șeful delegației ruse, Vladimir Medinsky, după discuțiile cu partea ucraineană, la Istanbul.

Rusia a anunțat, de asemenea, că intenționează să reducă activitatea militară în jurul capitalei Kiev - lucru care ar fi și început săs e întâmple, potrivit CNN, care citează doi înalți oficiali americani - dar și că va elabora un acord politic care să includă elemente stabilite cu delegația ucraineană. În plus, devenea tot mai viabilă ipoteza unei întrevederi a liderilor Vladimir Putin și Volodimir Zelesnki, lucru recunoscut de delegațiile ambelor țări.

De cealaltă parte, Ucraina a anunțat și care sunt statele pe care le vrea ca garanți ai unui posibil acord de pace cu Rusia, dar și detaliul extrem de IMPORTANT legat de Peninsula Crimeea.

Mai mult decât atât, la finalul zilei de marți, publicația Faridaily a intrat în posesia ofertei pe care Ucraina i-ar fi făcut-o părții ruse. Potrivit listei citate, Kievul se pare că ar fi fost dispus să renunțe la Sevastopol, Crimeea, dar și părți importante din cele două republici separatiste, Donețk și Lugansk. 

Mai multe articole despre:
negocieri negocieri pace rusia ucraina