MENIU

Declarație scandaloasă a lui Boris Johnson. CUM a avut succes vaccinarea în Marea Britanie

Boris Johnson. Foto: Profi Media

Lăcomia și capitalismul i-au asigurat Marii Britanii succesul în campania de vaccinare a populației, le-ar fi spus premierul Boris Johnson deputaţilor conservatori într-o reuniune privată. Comentariile ar putea agrava disputa cu UE pe tema vaccinurilor, care ia în considerare să interzică exporturile în această țară. 

Declarația, apărută în cotidianul The Sun, a fost făcută de Johnson într-o întâlnire pe platforma Zoom cu parlamentarii conservatori, cărora le-a cerut sprijinul pentru restricții. În aceeași discuție, premierul britanic a lăudat companiile farmaceutice pentru dezvoltarea de vaccinuri într-un timp record.

”Motivul pentru care avem succes cu vaccinul este datorită capitalismului, datorită lăcomiei, prieteni”, citează The Sun spusele premierului.

Potrivit sursei citate, Șeful guvernului ar fi adăugat ulterior: ”De fapt, regret că am spus-o” şi le-ar fi cerut în mod repetat parlamentarilor să uite afirmația, potrivit Agerpres.

Contactat de Reuters, biroul din Downing Street al lui Johnson a refuzat să facă precizări. La rândul său, ministrul de Interne, Priti Patel, a ezitat să comenteze, răspunzând că nu a participat la întrunire.
”Prim-ministrul remarcă mereu succesul puternic pe care îl avem cu vaccinul, nu doar campania, care este incredibilă, ci şi capacitatea noastră ca ţară de a dezvolta vaccinul, şi rolul pe care companiile farmaceutice, ştiinţa şi tehnologia l-au avut în aceasta”, a spus Patel. 

Marea Britanie are în plan relaxarea treptată a restricțiilor în baza unui plan susţinut de succesul campaniei naţionale de vaccinare, prin care peste 28 milioane de persoane au primit o primă doză.

TENSIUNI între UE și Marea Britanie din cauza vaccinului AstraZeneca. Comisia Europeană amenință Londra

Bilanțul epidemiei din țară depășește 4,3 milioane de cazuri Covid-19 și 126.285 de decese.