MENIU

Declaraţa şefului BCE cu privire la soarta zonei euro

Preşedintele BCE, Mario Draghi

Redresarea economiei zonei euro prinde avânt, iar recentele măsuri de stimulare aprobate de Banca Centrală Europeană vor reuși să evite riscul unei spirale deflaționiste, care ar afecta avansul PIB-ului și crearea de locuri de muncă, a afirmat miercuri șeful BCE, Mario Draghi, transmit AP și Reuters, potrivit AGERPRES.

'Redresarea se va accentua gradual și să sperăm că se va întări. Tendința de încetinire a fost depășită', a declarat președintele BCE la o conferință desfășurată la Frankfurt.

Recentele măsuri adoptate de BCE 'vor stabiliza inflația în linie cu obiectivele instituției', a explicat Draghi.

Luni, Banca Centrală Europeană (BCE) a demarat mult așteptatul program de relaxare cantitativă (QE), în valoare de 1.100 de miliarde de euro (1.200 miliarde de dolari). Aceste măsuri, a apreciat Draghi, 'au redus semnificativ' riscul unei spirale deflaționiste care să afecteze avansul economiei, prin reducerea cheltuielilor de consum și a investițiilor.

Totuși, șeful BCE a admis că există și riscuri legate de achizițiile lunare combinate de obligațiuni suverane ale statelor din zona euro și bonduri corporatiste de până la 60 de miliarde de euro, din martie 2015 până în septembrie 2016. 'Suntem conștienți că măsurile adoptate de BCE ar putea provoca anumite riscuri la adresa stabilității financiare, dar în prezent aceste riscuri sunt sub control', a afirmat Draghi.

Mai multe articole despre:
euro zona euro şef BCE Draghi