MENIU

Decizie șoc. Crucile eroilor români din cimitirul de la Vaela Uzului vor fi demolate

Decizie șoc, crucile soldaților români din Cimitirului din Valea Uzului, situat la granița dintre Bacău și Harghita vor fi demolate. Este decizia de ultimă oră luată de instanță în urma scandalului dintre secuii din Transilvania și români, din 2019. Atunci au fost construite mai multe cruci în memoria soldaților români căzuți pe front în războaiele mondiale în locul considerat de comunitatea ungurească cimitir militar maghiar. 

Curtea de Apel Bacău a pronunțat decizia definitivă în procesul care viza ridicarea a 50 de cruci comemorative ale ostaşilor români în Cimitirul militar din Valea Uzului, stabilind că autorizaţia de construire emisă de Primăria Dărmănești pentru crucile din cimitirului militar Valea Uzului este ilegală.

Decizia definitivă a Curții de Apel Bacău a fost salutată de liderii comunității maghiare.

“Astăzi a luat naştere o sentinţă definitivă în procesul al cărui obiect îl reprezintă demontarea crucilor din cimitirul de la Valea Uzului. Asta înseamnă că, în baza acestei sentinţe, crucile trebuie demontate”, a scris Serviciul de Asistenţă Juridică în Domeniul Minorităţilor “Mikó Imre” din cadrul UDMR, pe pagina sa de Facebook, scrie agenția de presă MTI, citată de Hirado.

 

Anul trecut, Tribunalul Bacău a anulat autorizaţia de construire nr 69/17.12.2018 pentru lucrări de "construire monument cimitir internaţional şi 50 de cruci pentru eroii români emisă de Primarul Comunei Dărmăneşti şi dispune desfiinţarea lucrărilor executate în baza acestei autorizaţii de construire.”

 

În martie 2019, Consiliul Local Dărmăneşti a inclus, printr-o hotărâre, cimitirul militar din Valea Uzului în domeniul public al oraşului, iar la scurt timp a înfiinţat și o parcelă românească.