MENIU

Decizie în premieră. O instanţă din România a interpretat ca fiind dezincriminat abuzul în serviciu

Decizie în premieră. O instanţă din România dezincriminează abuzul în serviciu

Decizie în premieră în România! Curtea de Apel Alba Iulia a interpretat ca dezincriminat abuzul în serviciu aşa că a lăsat liber un condamnat. Este prima astfel de decizie, după ce Curtea Constituţională a recomandat schimbări în ce priveşte definiţia infracţiunii din Codul Penal. Hotărârea instanţei este definitivă şi vine în contextul în care "Abuzul în Serviciu" este motivul pentru care sute de mii de români au protestat în ultimele săptămâni.

Reamintim că Ordonanţa 13, cea care a scos oamenii in stradă, şi care a fost abrogată, între timp, modifica, în primul rând, definiția abuzului în serviciu. Mai exact, abuzul în serviciu era incriminat începând de la 200.000 de lei sau dacă se produce o vătămare gravă.

De asemenea, în aceste ordonanţe se prevede clar că abuzul în serviciu dispare în cazul actelor normative.

Altfel spus, orice act normativ, de la ordin de ministru, decizii de primar şi până la hotărâri de Consiliu Local sau Judeţean, vor putea fi adoptate, fără riscul tragerii la răspundere penală a emitenţilor, indiferent de prejudiciu.

„1 - fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, cu ştiinţă, îndeplineşte un act prin încălcarea unor dispoziţii expres dintr-o lege, ordonanţă sau o Odonanţă de Urgenţă a Guvernului sau nu îndeplineşte un act prevăzut de dispoziţiile exprese dintr-o lege, o ordonanţă sau o Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului şi prin aceasta cauzează o pagubă materială mai mare de 200.000 de lei ori o vătămare gravă, certă şi efectivă a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau juridice astfel cum sunt prevăzute şi garantate de legile în vigoare se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă", se arată în articolul 297 din Codul penal care defineşte abuzul în serviciu.

În vechiul cod, prevederea se referea la „exercitarea atribuţiilor de serviciu", neexistând nicio prevedere legată de valoarea pagubei materiale. Varianta în vigoare conţine însă formula „cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice", relatează News.ro.

Dacă anterior, abuzul în serviciu se pedeapsea cu închisoare între doi și șapte ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie public, în OUG adoptată de Guvern prevede „pedepse cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă". Acelaşi articol modificat din Codul penal prevede că aceste dispoziţii „nu se aplică în cazul emiterii, aprobării sau adoptării actelor normative". Modificările aduse prin ordonanţă extind excepţiile de la favorizarea infractorului până la rudele de gradul 2.

Vom reveni cu amănunte. 

Mai multe articole despre:
instanţă abuz în serviciu dezincriminare