MENIU

Decizie controversată în Iran! A demarat testarea pe oameni a primului vaccin anti-COVID produs la Teheran

Decizie controversată în Iran! Începe testarea pe oameni a primului vaccin anti-COVID produs la Teheran

Iranul a început testele clinice pe oameni pentru primul său vaccin candidat anti-COVID-19, despre care Teheranul afirmă l-ar putea ajuta să învingă epidemia în pofida sancţiunilor americane care îi afectează capacitatea de a importa vaccinuri, scrie Reuters. Vaccinul iranian este dezvoltat de compania Shifa Pharmed, parte a Setad, un conglomerat de stat controlat de liderul suprem al Iranului. Potrivit Agerpes, producţia ar putea atinge 12 milioane de doze lunar în termen de şase luni de la finalizarea cu succes a testării. Acest vaccin poartă numel de "Binecuvântatul Coviran", conform publicației The Independent.

Primii voluntari vaccinaţi au fost oficiali ai conglomeratului şi fiica şefului acestuia, într-un demers menit să crească încrederea publicului în vaccin.

Iranul a fost ţara din Orientul Mijlociu cea mai lovită de pandemie. Teheranul acuză că sancţiunile financiare reimpuse de administraţia Trump i-au afectat capacitatea de a achiziţiona vaccinuri. Alimentele şi medicamentele sunt exceptate de la sancţiuni, dar băncile sunt descurajate să finanţeze contracte iraniene. În Iran au fost deja peste 1,2 milioane de cazuri de coronavirus, iar 54.946 de oameni și-au pierdut viața în această țară din cauza COVID-19, conform datelor oficiale.

Mai multe articole despre:
iran