MENIU

Decizie CONTROVERSATĂ a autoritățile britanice: Va fi permisă imunizarea unei persoane cu două doze DIFERITE de vaccin antiCOVID

Decizie CONTROVERSATĂ a autoritățile britanice: Va fi permisă imunizarea unei persoane cu două doze DIFERITE de vaccin antiCOVID

Decizie cel puțin surprinzătoare luată de autoritățile din Marea Britanie. Acestea ar putea permite, în cazuri rare - ce-i drept, ca o persoană să fie vaccinată cu două vaccinuri diferite antiCovid, în pofida lipsei dovezilor legate de gradul de imunitate oferit, transmite Reuters, potrivit HotNews.ro.

Potrivit recomandărilor publicate în ajunul Anului Nou, guvernul de la Londra a anunţat că oamenii ar putea primi două vaccinuri diferite pentru Covid-19, în cazul în care primul vaccin primit de o persoană nu mai este disponibil.

”Dacă acelaşi vaccin nu mai este disponibil, sau dacă nu se cunoaşte ce vaccin a primit o persoană, este rezonabil să fie administrat vaccinul disponibil local, pentru a finaliza vaccinarea”, se arată în recomandările autorităților din Marea Britanie.

Directorul pentru imunizări al Serviciului de Sănătate Publică din Anglia, Mary Ramsay, a spus că acest lucru se va întâmpla extrem de rar şi că guvernul nu recomandă amestecarea vaccinurilor în schema de vaccinare care necesită administrarea a două doze, la un interval de câteva săptămâni.

Noile recomandări ale guvernului afirmă că ”nu există dovezi că vaccinurile pentru Covid-19 sunt interschimbabile, cu toate că există studii în curs”.

Cu toate acestea, recomandarea este că, deşi trebuie făcute toate eforturile pentru a finaliza administrarea cu acelaşi vaccin, dacă pacientul ”se află într-un risc imediat” şi dacă este ”improbabil să mai participe”, atunci poate primi un vaccin diferit. 

COVID-19 a ucis peste 74.000 de oamenpersoane în Marea Britanie - al doilea cel mai mare număr de morți din Europa, iar oficialii din domeniul sănătății se luptă să livreze doze de vaccin care să ajute la încetarea pandemiei, teama ce mai amre fiind că serviciul de sănătate ar putea intra în colaps.

Vă reamintim că Marea Britanie a fost prima ţară care a autorizat folosirea în regim de urgenţă a vaccinurilor împotriva Covid-19 dezvoltate de Pfizer/BioNTech şi AstraZeneca/Universitatea Oxford.Ambele vaccinuri trebuie administrate în două doze, la câteva săptămâni distanţă, dar nu au fost create pentru a fi amestecate.

Mai multe articole despre:
marea britanie vaccin