MENIU

Coaliția modifică proiectul lui Rafila. Accesul la locul de muncă NU va fi condiționat de certificatul COVID-19

Decizia coaliției pe certificatul COVID-19, la Cotroceni: Va fi sau nu condiționat accesul la locul de muncă

Prezența la serviciu a angajaților nu va mai fi condiționată de certificatul COVID. Liderii coaliției s-au înțeles ca certificatul electronic COVID-19 să fie adoptat până la finalul anului, dar au modificat proiectul ministrului Sănătății, Alexandru Rafila. Ei au convenit să elimine din proiectul legii Certificatului Electronic Covid condiționarea accesului la job în funcție de acest certificat. Surse spun că Marcel Ciolacu l-ar fi chemat pe Alexandru Rafila să-și modifice proiectul de lege, dar ministrul Sănătății nu ar fi de acord cu noua versiune.

Decizia coaliției de guvernare privind eliminarea condiționării la locul de muncă pe baza certificatului COVID a fost luată în urma consultărilor cu președintele Klaus Iohannis, potrivit surselor citate de G4Media.ro. Hotărârea ar fi venit în urma lipsei unui consens în coaliție pe certificatul COVID, dar și pe fondul protestului violent de marți de la Parlament. 

Astfel că accesul la locul de muncă nu va fi condiționat de certificatul COVID, după criteriile prevăzute în proiectul elaborat de ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. Iar certificatul COVID ar putea rămâne în forma din prezent, adică va fi cerut în continuare în mall, restaurante sau la alte evenimente. 

Marcel Ciolacu l-a chemat pe Al. Rafila la sediul PSD pentru a modifica proiectul privind certificatul COVID, dar ministrul Sănătății nu a fost de acord, potrivit aceleiași publicații. 

Rafila a susținut că în urmatoarea saptamana se asteapta cresterea cazurilor de COVID în România din cauza răspândirii tulpinii OMICRON.

După cum se știe, Alexandru Rafila a ridicat posibilitatea unei demisii în cazul în care certificatul COVID nu va fi adoptat până la sfârșitul anului. Deși marți a negat o posibilă demisie, în cursul zilei de miercuri a revenit și a declarat că poate lua în calcul demisia dacă certificatul nu va fi adoptat mai repede, prin asumarea răspunderii Guvernului. O a treia răzgândire a venit tot miercuri, din partea ministrului Sănătății, care a exclus o legătură între demisie și  felul în care va fi adoptat certificatul COVID.  

„Am făcut un apel la responsabilitate. Certificatul verde trebuie să treacă pentru că trebuie să avem la dispoziție un instrument dacă cumva apare un val pandemic”, declara Rafila marti. 

Pentru ca miercuri să admită că „pot să iau în calcul demisia, dacă certificatul COVID nu va fi adoptat rapid prin asumarea răspunderi iguvernului. Am o răspundere profesională și morală pentru cetățenii României. Dacă se va repeta exercițiul de imagine politică din vară, în mod evident ar fi o soluție onorabilă”.

Ulterior, miercuri seară, Rafila a declarat, la o televiziune de știri, că „din punct de vedere profesional, pentru mine, este important să fie adoptat (certificatul COVID - n.red.). Nu mă interesează modul în care este trecut, ci să avem certificatul care să ne ofere un instrument. De ce să-mi dau eu demisia dacă este asumare de răspundere sau trecere prin Parlament?!”.

Proiectul de lege elaborat de Rafila prevedea ca angajatorii, privați sau de stat, să suspende contractul de muncă pentru angajații fără Certificatul Electronic COVID. Ministrul Sănătății a anunțat trei variante cuprinse în certificat: vaccinare, trecerea prin boală sau testare, precum și 15 vouchere pentru testarea gratuită a angajaților. 

Cum va funcționa certificatul COVID-19 la locul de muncă: Trei alternative și 15 vouchere pentru testarea angajaților