MENIU

De ziua națională a Ungariei, literele de pe Tâmpa, în culorile Ungariei - Reacții agresive pe contul de Facebook al Primăriei

Brasov

Ungaria sărbătorește, în 20 august, ziua națională a țării, de sărbătoarea Sfântului Rege Ștefan I, întemeietorul Regatului Ungariei. În semn de prietenie, Primăria Brașov a decis să lumineze literele de pe muntele Tâmpa în culorile drapelului Ungariei, roșu, alb și verde. 

„În această seară, literele de pe Tâmpa și clădirea Primăriei Brașov vor fi iluminate în culorile roșu, alb, verde, specifice drapelului național maghiar.  Se marchează astfel Ziua Națională a Ungariei”, au anunțat reprezentanții municipalității Brașov pe pagina de facebook.

Anunțul a primit și câteva reacții pozitive, însă destul de multe persoane au găsit de cuviință să critice demersul Primăriei:

„O faceți ca să enervați cetățenii Brașovului? Când sarbatoresc maghiarii vreun eveniment legat de România?”; „Marcarea Zilei Naționale a României la ei se face prin purtare de doliu. Vi se pare a fi echitabil?!”; „Allen Coliban (primarul Brașovului – n.red) dar când a fost Ziua Drapelului pe data de 26 Iunie, ce ați făcut ? Nici măcar nu ați fost prezent! Cam rușinică, dar nici măcar aceea nu este, pentru că nu vă pasă!”;  ”Slugarnici ca de fiecare dată! Mândria noastră e probabil ascunsă undeva după Tâmpa , pe partea cealaltă …să n-o vadă nimeni!” – acestea au fost doar câteva dintre comentariile negative postate de internauți.

Alte persoane au felicitat demersul edilului Brașovului: „Asa fac și Italienii de ziua României, asa fac și Spaniolii, Germanii, Englezii, am dat exemplele astea ca acolo sunt cele mai multe comunități de romani!…”; „Le doresc si eu la multi ani frumosi, voiosi si sanatosi ! Si le multumesc ca au posturi TV ca lumea , stiu sa faca emisiuni de divertisment si de bucatareala excelente”; „Allen Coliban, felicitări pentru idee și pentru consecvența ei. Brașov, Brassó, Kronstadt a fost, este și va rămâne mereu un oraș multietnic. Le sugerez celor care se revoltă, și care cu siguranță nu sunt brașoveni autentici, să învețe despre toleranță și despre respectul pe care ni-l datorăm unii altora, indiferent care este limba noastră maternă și cărei etnii aparținem.”

Reacția primarului Brașovului, la Realitatea PLUS:

"Este un gest de normalitate, un gest de înțelegere într-o Europa cu valori comune, toleranța e una dintre ele. Brașovul e mândru de istoria multi culturală. E un gest pe care îl repetăm în fiecare an, e un gest pe care îl repetăm de fiecare sărbătoare naționale a unei etnii care are legătură cu Brașovul.

În 2011 vorbeam de 23.000 de maghiar care locuiesc în bună pace și înțelegere la Brașov. Sunt brașovean și la Brașov nu avem astfel de conflicte, cei care comentează trebuie să vină să vadă", a declarat la Realitatea PLUS Allen Coliban. 

"Este un gest prietenos al primarului față de comunitatea maghiară și chiar față de Ungaria. E un gest bine venit, de normalitate. Cei care sunt nemulțumiți, turnul Eiffel este în roșu galben și albastru de ziua României și atunci se simt mândri, și pe bună dreptate. ", a explicat ;i Peter Eckstein-Kovacs la Realitatea PLUS.

Mai multe articole despre:
ungaria brasov