MENIU

Deținut american extrădat din Coreea de Nord, după un an petrecut în comă

„Fiul nostru se întoarce acasă", a declarat Fred Warmbier, tatăl acestuia. „Momentan, tratăm acest lucru ca și cum ar fi fost într-un accident. Îl vom revedea pe fiul nostru Otto în această seară.”

Otto Warmbier (22), student al Universității din Virginia, a fost condamnat într-un proces de o oră în Phenian, în martie 2016, pentru că a furat un banner de propagandă dintr-un hotel.

El a fost condamnat la 15 ani de închisoare pentru un delict pe care instanța o numește „în conformitate cu politica ostilă a guvernului SUA față de” țară.

Guvernul americna a condamnat sentința, susținând că se folosește de prizonierii americani drept „valută” politică.

Părinții lui Warmbier au afirmat că au fost informați că fiul lor s-a îmbolnăvit de botulism la scurt timp după procesul său și că i sa dat un somnifer. Acesta a intrat în comă și nu s-a mai trezit de atunci, au au relatat aceștia.

Detaliile despre ceea ce au transmis oficialii nord-coreeni familiei Warmbier nu pot fi verificate, deoarece SUA nu are o relație diplomatică cu statul, iar diplomații suedezi care reprezintă interesele americane au fost refuzați să-l viziteze, a raportat publicația citată.

Secretarul de stat Rex Tillerson, care a anunțat extrădarea lui Warmbier într-o declarație de marți, nu a dat detalii despre situația medicală a acestuia.

El a fost transportat printr-o bază militară americană din Sapporo, Japonia, și se așteaptă să sosească la Cincinnati în a doua parte a zilei de marți, a informat New York Post.