MENIU

De ce trupele ruse înaintează atât de greu spre Kiev? Explicația Pentagonului

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby/ Foto: Profimedia

Forțele ruse care se deplasează spre Kiev, în partea de nord a Ucrainei, inclusiv un mare convoi militar rusesc, „rămân blocate”, potrivit purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, în timpul unei conferințe susținute, miercuri, la Pentagon. Acesta susține că există mai mulți factori acre stau la baza acestui "blocaj".  

„Din cele mai bune estimări ale noastre, nu au făcut niciun progres apreciabil în ultimele 24-36 de ore. Nimic foarte semnificativ”, a spus Kirby, referindu-se la forțele ruse care se deplasează spre Kiev, relatează CNN.

Potrivit lui John Kirby, blocajul se datorează probabil unui număr de factori, cum ar fi faptul că forțele ruse „se regrupează în mod deliberat și reevalează progresele pe care nu le-au făcut și cum să recupereze timpul pierdut”, „provocărilor de logistică și susținere”, dar și datorită „rezistenței din partea ucrainenilor”.

În partea de sud a Ucrainei, forțele ruse „par să experimenteze în general mai puțină rezistență decât în ​​nord”, a mai spus Kirby.

Situația nu este însă decisă nici în privința celor două orașe mari din sud, Kherson și Mariupol.

Acestea sunt încă disputate.

„Evaluarea noastră este că, pe măsură ce se apropie de aceste două orașe, credem că se armata rusă se confruntă cu mai multă rezistență”, a arătat oficialul de la Pentagon.