MENIU

De ce seacă unul dintre cele mai frumoase lacuri din București. Protest în Parcul Circului

Lacul din Parcul Circului din București seacă, iar vinovați snt oficialii primăriei, spune deputatul Nicușor Dan. 

Deputatul USR Nicuşor Dan consideră că vinovaţi pentru secarea lacului din Parcul Circului sunt funcţionarii primăriei care au dat PUZ şi autorizaţie de construire fără studiu geotehnic unui bloc din apropierea parcului, a cărui fundaţie obturează izvorul subteran care alimentează lacul.

"Vinovaţi pentru secarea lacului din Parcul Circului sunt funcţionarii primăriei care au dat PUZ şi autorizaţie de construire fără studiu geotehnic (cu componentă hidrogeotehnică). Un studiu bine făcut ar fi arătat că fundaţia blocului obturează izvorul subteran care alimentează lacul. Pe lac creştea o specie protejată, pe cale de dispariţie, de lotuşi egipteni. De asemenea, pe lac trăia şi o specie de broaşte ţestoase. Singura soluţie acum este alimentarea artificială, din reţeaua de apă potabilă, care trebuie monitorizată. Primăria Sectorului 2 s-a obligat la asta acum câţiva ani, dar autorităţile îşi uită adesea promisiunile. Dat fiind că sursa iniţială de apă era termală, este de văzut dacă apa din reţea este suficientă. Exact aceasta este treaba departamentelor responsabile din primărie, nu să pună panseluţe de cinci, şase ori pe an", a scris sâmbătă Nicuşor Dan, pe Facebook.

În opinia sa, protestul şi instanţa sunt singurele modalităţi prin care cetăţenii se pot face ascultaţi de autorităţi.

”Felicitări Grupul de Iniţiativă Civică Lacul Tei pentru protestul de azi din Parcul Circului. Felicitări grupurilor civice Floreasca Civica și Salvați Parcul Brâncuși pentru că s-au alăturat protestului. Din păcate, protestul și instanța sunt singurele modalități prin care cetățenii se pot face ascultați de autorități”, a spus Nicușor Dan.

Câteva sute de persoane au protestat, sâmbătă, în Parcul Circului pentru a atrage atenţia autorităţilor asupra scăderii dramatice a nivelului apei din lacul aflat în parc.

”Apa din lac este în continuă scădere. Problemele legate de scăderea nivelului apei lacului, atât de iubit de oamenii din cartier, au apărut încă din 2009. Cauzele? Nu le știm cu siguranță. Ar putea fi colmatarea lacului, accesul mai dificil la pânza freatică, construirea a tot mai multe clădiri cu fundații adânci în zonă.

Cum a fost menținut nivelul apei?

Prin pompare din puțul existent și cu ajutorul unui aerator instalat pe lac pentru oxigenarea apei. Însă acum ne confruntăm cu o situație tragică: lacul este foarte scăzut, iar pompa și aeratorul nu funcționează din toamnă!

”Grupul a făcut până acum diferite demersuri (telefoane, întâlniri de lucru, audiențe), cerând rezolvarea situației. Avem în prezent promisiuni și cam atât! Iubitorilor parcului nu le mai rămâne decât mitingul ca formă de protest față de nepăsarea autorităților!”, au precizat organizatorii protestului pe pagina evenimentului. 

Mai multe articole despre:
lac nicusor dan Parcul Circului