MENIU

De ce se usucă buzele și ce rol are stresul în acest proces

Uscarea buzelor, denumită medical cheilită, este cauzată de pierderea uleiurilor şi lipidelor naturale din stratul exterior al buzelor. Se manifestă prin uscare, crapare şi chiar acoperirea cu cruste dureroase. Tratate necorespunzător, aceste fisuri se pot infecta şi pot împiedica alimentarea şi vorbirea. Află care sunt cauzele uscării buzelor, dar și ce măsuri să iei pentru prevenirea acestora.

Buzele tale sunt mai sensibile decât restul pielii, mult mai subţiri şi sunt lipsite de glande sebacee producătoare de ulei. Astfel, ele sunt predispuse la deshidratare, mai ales în prezenţa aerului uscat şi rece.

Hidratează-ți buzele în fiecare zi cu un balsam special pentru îngrijirea buzelor sau cu o cremă hidratantă. De asemenea, este important să bei multă apă dacă simți că ai buzele uscate sau crăpate. Potrivit descopera.ro, evită să-ți umezești buzele cu salivă deoarece pierzi și mai multă umiditate atunci când saliva se evaporă, pe lângă iritația chimică.

Cauzele principale ale uscării şi crăpării buzelor sunt:

- expunerea la mediul rece şi la vânt;

- iritaţia produsă de lingerea şi muşcarea compulsivă a buzelor;

- produse de îngrijire alese incorect;

- starea psihologică şi stresul (pe fond psiho-emotional) deoarece în acele momente ai tendinţa să muști în mod repetat buzele.

Dermatologul Aurelia Ionescu spune că și rujurile mate/ extra-rezistente, cu cantitate mare de pigmenţi, demachiantele şi cremele ce conţin acid salicilic şi benzoyl peroxide, unele medicamente pot provoca sindromul de uscare a gurii şi crăparea buzelor, ca efect secundar pot provoca uscarea buzelor.