MENIU

De ce să te masezi cu zăpadă după ce faci o baie caldă

Aţi văzut, cu siguranţă, imagini cu oameni care se freacă cu zăpadă după ce au ieşit din apă termală şi, foarte probabil, v-aţi spus: ăştia nu-s sănătoşi! Ei bine, adevărul este că sunt mai sănătoşi decât mulţi dintre noi! 

Cu certitudine răcesc mai rar. Cât de greu este să ne călim organismul în această manieră? E nevoie doar de ceva mai multă voinţă şi certitudinea că are efect!

Alternanţa baie termală - frecat cu zăpadă este o versiune a duşurilor scoţiene, doar că aici înlocuim cabina de duş cu o piscină înconjurată cu un decor hibernal. România este o ţară bunecuvântată din punctul de vedere al apelor termale, asa ca de ce să nu profităm de acest dar pentru a deveni mai rezistenţi la boli?

Ţineţi minte că în copilărie, după o bulgăreală zdravănă eram îmbujoraţi şi plini de energie, fericiţi chiar? De ce să nu considerăm zăpada sursă de sănătate? Atenţie, însă! Nu toată lumea suportă diferenţele mari de temperatură! Dacă aveţi afecţiuni cardiace, consultaţi medicul înainte de a face un drum până la Felix sau Tăşnad!

Dacă nu aveţi afecţiuni cardiace trebuie doar să vă învingeţi stereotipiile şi să acceptaţi câteva beneficii pe care le veţi constata în timp: apa caldă relaxează pereţii vaselor sanguine, iar asta sporeşte afluxul de sânge.

După contactul cu zăpada, dar nu mai lung de 15 de secunde de frecat zdravăn pe membre, intervine îngustarea calibrului vaselor sanguine, iar asta determină sângele să circule cu presiune mai mare. Expus la frig, corpul are tendinţa de a trimite sânge către organele vitale, ca să rămână calde. Potrivit medicilor, această alternanţă tonifică vasele de sânge şi măreşte imunitatea organismului. Şi încă o veste bună: este un mijloc foarte bun de înlăturare a celulitei.

De asemenea, ajută la pierderea în greutate, deoarece temperatura scăzută determina transformarea grăsimii albe în grăsime brună, care are o rată mai mare de ardere a caloriilor. Dacă aveţi curaj să vă frecaţi şi pe faţă cu zăpadă după ce aţi stat cu capul în apă caldă, aţi ales bine: odată ce porii s-au dilatat şi pielea s-a curăţat, facem procedeul invers. Ultimul beneficiu, dar nu cel din urmă, este acela că alternanţa apă caldă - zăpadă stimulează funcţionarea creierului.

Cum anume? Ştiţi practica potrivit căreia poţi atenua sau chiar elimina o durere provocându-i organismului alta? Ei bine, după apă caldă, expunerea la frig echivalează cu un şoc, iar efectul imediat este diminuarea cantităţii de stres. Este primul pas spre reducerea depresiei, căci provoacă organismul la un somn liniştit, deoarece ca reacţie la şocul termic, creierul comandă o alimentare mai optimă cu oxigen..