MENIU

De ce să nu bei cafea în sarcină. Tu ştii răspunsul?

De ce să nu bei cafea în sarcină. Tu ştii răspunsul?

Cafeaua şi sarcina sunt două lucruri care nu au prea multe în comun. Iată ce ne sfătuiesc medicii cu privire la consumul de cafea în timpul sarcinii. 

Un lucru este cert: atunci când consumi cofeină te simți mai bine. Este o substanță cu proprietăți stimulante, prin urmare poate crește ritmul cardiac și tensiunea arterială. În plus, poate cauza agitație și insomnii, dar și arsuri în capul pieptului (determina secreția de acid gastric).

Pe măsură ce sarcina progresează efectele devin din ce în ce mai vizibile deoarece abilitatea corpului de a descompune cofeină încetinește, așa că vei ajunge să ai un nivel ridicat din această în fluxul sanguin. În cel de-al doilea trimestru de sarcina este necesar un interval de timp aproape dublu pentru a elimina cofeină din corp, iar în cel de-al treilea un interval aproape triplu.

Deși se efectuează de mult timp cercetări în acest sens, nu s-a ajuns la un consens cu privire la cantitatea de cofeină sigură în sarcină. Organizația Mondială a Sănătății recomandă gravidelor maxim 300 mg de cafea pe zi, în timp ce Colegiul American al Obstetricienilor și Ginecologilor sfătuiește gravidele să limiteze aportul de cofeină la mai puțîn de 200 miligrame pe zi, aproximativ o cană de 300 ml de cafea. Această cantitate nu este considerată a determina pierderea sarcinii sau naștere prematură (principalele preocupări legate de cofeină). De asemenea, cofeina poate determina o absorbție deficitară de fier, un mineral deosebit de important în cazul gravidelor.

Din acest motiv, dacă totuși consumați cafea sau băuturi cu cofeină cel mai bine este să le introduceți între mese pentru a avea un impact cât mai redus asupra gradului de absorbție a fierului de către organism.

Atunci când consumi cafea, cofeina trece bariera placentară și ajunge în lichidul amniotic iar apoi în fluxul sanguin al bebelușului. Chiar dacă organismul tău de adult intervine în metabolizarea și eliminarea cofeinei, corpul bebelușului este în creștere și durează mult mai mult procesarea cofeinei (va fi expus efectelor sale pentru un timp mult mai îndelungat). Același lucru se întâmplă și în cazul nou-născuților, de aceea se recomandă limitarea aportului de cofeină în timpul alăptării, în special în primele luni de la naștere.

 

Sursa

Mai multe articole despre:
cafea sarcină cofeina