MENIU

De ce s-au scumpit deja carburanții, înainte de supra-acciza Guvernului PSD

La unele benzinării din țară, carburanții s-au scumpit de două ori în ultima săptămână. Atât pentru benzină, cât și pentru motorină șoferii plătesc în plus cu cinci bani pe litru. Transportatorii se așteaptă ca prețurile la pompă să explodeze după introducerea accizei în două etape, 15 septembrie și 1 octombrie.

Specialiştii pun scumpiririle la carburanți pe seama majorărilor accizei anunțate în ultima ședință de Guvern. O altă cauză ar fi și creșterea cotațiilor internaționale la produsele petroliere. Și asta după ce, mai multe rafinării din Texas au fost închise din cauza Uraganului Harvey.

La benzinăriile PETROM, pentru un litru de benzină plătiţi 4,77 lei, iar pentru unul de motorină 4,73 de lei. Acelaşi litru de benzină îl cumpăraţi cu 20 de bani mai mult la OMV, iar pentru motorină trebuie să scoateţi din buzunar 4,79 de lei.

Și în celelalte benzinării sunt creșteri de preț. La MOL, de exemplu benzina se vinde cu 4,82 de lei pe litru, iar motorina cu 4,80 de lei! Iar la Rompetrol preţurile ajung la aproape 5 lei pe litru. Benzina costă aici 4,85 lei, iar motorina 4,83 de lei pe litru.

Față de august, prețul mediu al unui litru de benzină e mai mare cu 3.3%, ceea ce înseamnă ca un plin de 50 de litri costă acum cu 7.5 lei mai mult decât în urmă cu 30 de zile.

În cazul motorinei, preţul mediu al unui litru a crescut cu 1.7%, ceea ce înseamnă că un plin de 50 de litri e cu 4.0 lei mai scump decât luna trecută, potrivit Realitatea TV.

Specialiştii susţin că cele mai multe companii petroliere cresc în etape prețul carburanților pentru a evita o majorare bruscă de la 1 octombrie, când accizile vor creşte cu 32 de bani.

Guvernul a anunţat că supracciza la motorină şi benzină va fi introdusă în două etape și a motivat că astfel se evită un eventual şoc pe piaţă!

O explicaţie alternativă a scumpirilor ar fi evoluţia cotaţiilor internaţionale. În special prețul benzinei, a fost infruenţat de închiderea mai multor rafinării de pe coasta de sud-est a Statelor Unite ale Americii, zonă lovită de Uraganul Harvey.

Mai multe articole despre:
carburanţi scumpire carburanţi acciză