MENIU

De ce șopârlele s-ar putea dovedi animale vitale în cercetările medicinale

După cum știi, atunci când șopârla se simte amenințată își leapădă coada pentru a scăpa cu viață. Însă, în decurs de câteva săptămâni aceasteia îi va crește la loc o altă coadă. Ei bine, cercetătorii cred că odată descifrat acest mecanism, ar putea fi aplicat și în medicină.

Șopârla nu este singura reptilă care își leapădă coada, același lucru poate face și salamandra, doar că în cazul șopârlei creșterea va exista, dar forma cozii nu va fi atât de similară cu cea din trecut.

În acest sens, oamenii de știință de la University of Pittsburgh School of Medicine au comparat regenerarea cozilor celor două animale în cadrul unui studiu. Astfel, au descoperit că celulele stem din măduva spinării sunt responsabile pentru diferența în timpul creșterii.
„Salamandra este animalul dat drept model când vine vorba de regenerare. Aceasta poate să regenereze chiar și porțiuni de creier, de inimă, de ochi și nu numai", a declarat Thomas P. Lozito, autorul principal al studiului.

Pentru a afla dacă mediul biochimic sau celulele stem native împiedică creșterea unui cozi perfecte în cazul șopârlei, cercetătorii au preluat celule stem neurale de la o salamandră și le-au transplantat în coada crescândă a unei șopârle gecko.

Astfel, au descoperit că celulele stem ale salamandrei își păstrează capacitatea de a diferenția între diverse tipuri de celule, inclusiv neuroni. Cât despre celulele stem neurale ale șopârlei, aceste pot deveni doar celule gliale, care nu procesează mesajele legate de mișcări și simțuri.

„A fost o surpriză plăcută care ne dovedește că există o șansă ca procesele regenerative să rămână cât de cât conservate", a declarat Aaron Sun, implicat în studiu alături de Lozito. „Probabil cea mai interesantă observație este că celulele descrise ca fiind celule stem neurale, care ajută șopârlele să-și crească cozile, nu sunt de fapt celule stem neurale, pentru că nu au abilitatea de a evolua într-o diversitate de celule".

Sursa

Mai multe articole despre:
medicină regenerare soparle