MENIU

De ce melodiile moderne devin tot mai scurte

În anul 2000, media unui cântec prezent în Billboard Hot 100 în 2000 era de peste patru minute, dar acum a scăzut la trei minute și 30 de secunde. Melodiile moderne devin tot mai scurte, dar care este explicația?

Se pare că de vină sunt serviciile de streaming. Din 2013 până în 2018, media unui cântec din topul Billboard Hot 100 a scăzut de la trei minute și 50 de secunde la trei minute și 30 de secunde. Mai mult, 6% din cântecele prezente în topul din 2018 au avut o durată de două minute și 30 de secunde, cu 1% mai mult decât în 2017.

Motivele pentru care melodiile devin tot mai scurte sunt banii și modul în care se fac bani din muzică. Mai multe încărcări ale unei melodii înseamnă, după cum poți ghici, mai mulți bani. Dacă în 2015, 34% din veniturile unui artist muzical veneau din streaming, în 2018 acest procent a explodat, ajungând la 75%.

Serviciile de streaming plătesc deținătorii drepturilor de autor în funcție de cât de des este ascultată o melodie. Așadar, nu contează dacă o melodie are zece minute sau trei. Contează volumul, iar pentru artiști nu mai există vreun stimulent să creeze melodii mai lungi.

Să îl luăm drept exemplu pe artistul Kendrick Lamar. În medie, o melodie de pe albumul lui de debut avea cinci minute și 37 de secunde. Pe cel mai recent album al său însă, DAMN, media este de trei minute și 57 de secunde - o diferență cel puțin considerabilă.

Tendință de a scurta melodiile se aplică pe toate genurile muzicale, dar apare mai des la genul rap. Pe vremuri, melodiile erau mult mai lungi, în mare parte datorită trupei The Beatles. Melodia lor, „Hey Jude" are șapte minute și 11 secunde, adică cu două minute și jumătate mai mult decât cântecele vremii. Astăzi, lucrurile se întâmplă complet invers.

Sursă

Mai multe articole despre:
muzică pop melodii moderne