MENIU

De ce lasă avioanele dâre albe pe cer

Cu siguranță ai observat și tu pe cer urme de dâre albe. Ei bine, acestea provin de la avioane iar în ciudata teoriilor conspiraționiste, nu sunt chimice. Află ce sunt, de fapt, dârele albe lăsate de avioane.

Una dintre cele mai populare teorii conspiraționiste este legată de dâra lăsată de avioane pe cer. De mult timp, unii oameni susțin că acele dâre sunt chimice ("chemtrails"), dar studiul efectuat de 77 de cercetători spune clar că nu avem de ce să fim îngrijorați.

Conspiraționiștii numesc aceste urme lăsate pe cer "dârele morții" și spun că acestea conțin agenți chimici sau biologici, fiind pulverizate de diverse agenții în cadrul unor programe secrete al căror scop ar fi controlul vremii, al producției agricole sau chiar al populației.

Dr. Steven J. Davis, cercetător în domeniul climei la Universitatea California, a declarat că ideea studiului i-a venit după ce a discutat cu un vânzător care, când a aflat cu ce se ocupă, l-a întrebat ce atitudine iau oamenii de știință cu privire la "dârele chimice".

Davis a declarat că a căutat ulterior studii ale cercetătorilor în acest domeniu, însă nu a găsit nici unul. El a organizat un grup de lucru format din 77 de experți în chimie atmosferică și poluare, în încercarea de a aduce argumente care să îi ajute pe oameni să combată, pe baza unor date științifice, această teorie a conspirației.

Grupul a stat apoi și a analizat toate "dovezile" aduse de conspiraționiști pentru a-și susține teoriile absurde și au verificat fotografii și date de laborator. În primul rând, ei au căutat motive pentru care dârele se sfârșesc subit sau se prelungesc foarte mult, aparente semne ale "pulverizării intenționate". Numai doi dintre cei 77 de cercetători au spus că datele pezentate sunt suficiente pentru a susține teoria pulverizării intenționate. De asemenea, un singur expert dintre cei 77 a declarat că a sesizat niveluri mai mari de bariu în atmosferă într-o zonă izolată, în care nivelul de bariu din sol era scăzut.

„Acest studiu reprezintă cel mai recent efort al oamenilor de știință de a se asigura că oamenii au la dispoziție informații corecte prin care pot contracara dezinformarea din partea non-cercetătorilor. Legat de dârele în sine, acestea sunt doar urme de condens persistent", a mai declarat dr. Steven J. Davis.

Sursa

Mai multe articole despre:
avion conspiraţie dare