MENIU

De ce germanii nu cumpără casele în care locuiesc şi preferă să rămână chiriaşi

Nemţii nu se grăbesc să-şi cumpere casele

Daca in Romania oamenii isi doresc sa fie proprietari, in Germania lucrurile nu stau deloc asa. Cei mai multi dintre nemti nu au in plan sa isi cumepere o casa, preferand, in schimb, sa locuiasca in chirie.

Rata de detinere a unei locuinte in Germania este printre cele mai mici dintre tarile dezvoltate si aproape ultima din Europa, scrie Quartz. De fapt, de pe continent, singurii care aleg sa inchirieze mai mult decat nemtii sunt elvetienii.

Potrivit ultimelor statistici ale Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), cele mai mari rate ale detinerii de case sunt in Spania (83,2%), Irlanda (81,4%), Grecia (73,2%) si Belgia (71,7%). La coada clasamentului se afla Germania (41%) si Elvetia (38,4%) – este vorba de datele din 2004, pentru ca tarile aleg sa faca publice aceste cifre o data la cativa ani, deci o comparatie mai recenta este greu de realizat. Chiar si asa, se stie ca in 2013 procentul din Germania era de 43%.

Dar, asa cum nemtii o demonstreaza, sa ai o casa nu este un indicator al bunastarii unei natiuni. Spre exemplu, 80% dintre spanioli locuiesc in gospodarii detinute de unul din membrii familiei. Pe de alta parte, rata somajului este aici de 27%, tocmai din cauza unei bule imobiliare. In Germania, in schimb, rata somajului este de numai 5,2%.

Preferinta nemtilor pentru inchirieri dateaza de la sfarsitul anilor '30, inceputul anilor '40. Se stie ca Germania a suferit pagbe imense de pe urma celui de-al Doilea Razboi Mondial. Pana ca tara sa se recunoasca infranta, in 1945, 20% dintre casele de aici erau la pamant. 2,2 milioane de locuinte erau rase complet, in timp ce alte doua milioane erau serios avariate. Un recensamant din 1946 arata ca era nevoie de inca 5,5 milioane de case pentru a acoperi cererea din Germania de Vest.

Mai multe pe Incont.ro.

Mai multe articole despre:
null