MENIU

De ce dispare Dragnea de fiecare dată când PSD dă lovituri sub centură. Ce spun psihologii

Liviu Dragnea, strategie de camuflare în momente tensionate

Şeful PSD Liviu Dragnea, creierul din umbră al modificărilor aduse legilor justiţiei, s-a făcut nevăzut de câteva zile, în plin scandal legat de noul asalt pe justiţie, deşi trebuia să conducă de la prezidiul Camerei Deputaţilor şedinţa de plen de miercuri care s-a prelungit până aproape de miezul nopţii.

Liviu Dragnea nu este la prima dispariţie bizară în momente tensionate când partidul pe care îl conduce aplică lovituri sub centură românilor.

La fel s-a întâmplat la momentul Ordonanţei 13, când Liviu Dragnea a afirmat că nu cunoaşte conţinutul ordonanţelor privind graţierea şi modificarea legilor penale pentru că era plecat în America. 

Şi în plină "revoluţie fiscală", când Guvernul a făcut schimbările controversate la Codul Fiscal, președintele PSD, Liviu Dragnea, a dispărut din spaţiul public.

Psihologii sunt de părere că acest comportament disimulat denotă strategia liderului PSD de a-i lăsa pe interpuşi să atragă energiile negative.

"Posibil să fi cedat stresului constant la care este expus, lucru care se vede şi în următorii indicatori: paloare, grimase repetate, pierderea flexibilități mușchilor faciali. Tactica este să acţioneze şi să se exprime prin interpuși. Oameni de paie. Ei devin portavocile lui Dragnea cu scopul bine delimitat de a atrage energiile negative", a declarat pentru Realitatea.net Paul Herinean, consultant în psihologie comportamentală la Iceu Training Group.

"Eu nu ştiu, acum am aflat!", asta este strategia prin care Dragnea preferă să nu recunoască niciodată şi să se ascundă în spatele unor perdele de fum special create, spune specialistul în psihologie comportamentală.

Comportamentul lui Liviu Dragnea indică şi o "fugă de responsabilitate" pe fondul unui stres major, fiind cu securea justiției deasupra capului, mai crede specialistul.

"Strategia liderilor din alianţa de guvernare este pusă la punct după principiile din wrestling, în care coechipierii se odihnesc câte o repriză", mai spune Herinean.

Miercuri, 6 decembrie, într-o şedinţă maraton de peste 12 ore, proiectul de lege PSD-ALDE de modificare a Legii 303/2004 privind statutul magistraţilor a fost adoptat "pe articole". Liviu Dragnea nu a prezidat şedinţa de plen, ci i-a lăsat pe Florin Iordache şi Vlase.

Liviu Dragnea a dispărut din spaţiul public şi în plină "revoluţie fiscală", la începutul lunii noiembrie. De obicei, liderul PSD era cel care anunţa măsurile adoptate din programul de guvernare.

Dragnea nu a fost în zilele acelea la Parlament, iar ulterior nu a vrut să facă declaraţii, spunând că e treaba Guvernului să explice.

Aruncarea răspunderii pe alte persoane a fost aplicată de Dragnea şi în cazul OUG 13:

"Trebuie să vorbiţi cu Guvernul. Cu premierul şi cu ministrul Justiţiei. Si eu m-am uitat cu foarte multa curiozitate, dupa ce m-am intors din America, n-am inteles foarte mult, exact ce vor sa faca, astept si eu sa vad totusi o linie clara. Nici nu am vorbit cu ei si nici nu vreau sa vorbesc cu ei acest lucru", a declarat Liviu Dragnea înainte la momentul adoptării celebrei OUG 13.

Mai multe articole despre:
Liviu Dragnea legile Justitiei