MENIU

De ce ar trebui să consumăm produse bio? Sfaturile nutriţioniştilor

<p>De ce ar trebui să consumăm produse bio? Sfaturile nutriţioniştilor</p>

Mărul cultivat în mod convențional conține în jur de 30 de substanțe artificiale, concentrate în coajă, chiar și după spălare. Pentru a se considera organică, producția agricolă sau zootehnică trebuie să se desfășoare conform principiilor ecologice, timp de minimum 3 ani.

Alimentele ecologice sau organice sunt produsele de origine animală sau vegetală care au fost obținute fără utilizarea substanțelor chimice sintetice sau a componentelor modificate genetic, nu au fost expuse iradierii iar în urma producerii lor mediul înconjurător nu a avut de suferit, susțin specialiștii.

"Producția de legume, fructe și carne organice nu folosește substanțe chimice (pesticide, hormoni, etc), la fel ca și cea obișnuită. Spre exemplu, mărul cultivat în mod convențional conține în jur de 30 de substanțe artificiale, concentrate în coajă, chiar și după spălare. Produsele organice conțin cu cel puțin 50% mai multe vitamine, minerale, enzime și fitoelemente comparativ cu cele convenționale", a explicat, pentru Agerpres, nutriționistul Lygia Alexandrescu.

Specialistul a precizat că alimentația organică este singurul mod practic de evitare și protest împotriva culturilor și produselor modificate genetic.

Alexandrescu a susținut că lactatele bio provin din ferme în care animalele nu sunt tratate și hrănite cu amestecuri de antibiotice, hormoni și alte medicamente care promovează creșterea producției.

Potrivit ei, gustul și aroma fructelor și legumelor ecologice sunt diferite de al celor crescute convențional, în România definirea și, mai ales, certificarea clară a produselor alimentare ecologice sau organice fiind la început de drum.