MENIU

Ministrul Finanțelor, precizări cu privire la impozitarea sistemului de pensie: 'Până în toamnă lucrurile vor fi lămurite'

Ar putea fi impozitate și pensiile sub 2.000 de lei. Foto/Profimedia

Ministrul Finanțelor Adrian Câciu a anunțat miercuri că instituția pe care o conduce și Ministerul Muncii fac o analiză a impozitării sistemului de pensii, vorbind de posibilitatea creșterii pragului până la care pensiile sunt scutite de impozit. 

„Avem, în prezent, o analiză în derulare, pentru că acum nu sunt impozitate pensiile sub 2.200 de lei. Vedem dacă se poate face vreo schimbare, pentru că această lege este din 2017, iar între timp lucurile au evoluat. Totuși, se va acționa sub condiția părții de necotributivitate. Colaborăm strâns cu Ministerul Muncii, pentru că ei au toate datele complexe legate d enumărul de români aflați în vulnerabilitate.

Legat de pensiile militare, ceea ce tine de pensii, ține de noi, dar și de celelalte ministere. Cert este că partea de contributivitate nu va fi afectată. Acum, prioritatea noastră este finanțarea românilor, iar o decizie legată de impozitarea pensiilor mici o vom lua după decizia din coaliție”, a dclarat ministrul Adrian Câciu.

 

În prezent, pensiile sub 2.000 de lei nu sunt impozitate

Potrivit Codului fiscal, venitul impozabil din pensii se stabilește prin deducerea sumei neimpozabile lunare de 2.000 lei din aceste venituri și, de la începutul anului, a contribuției de asigurări sociale de sănătate, în cazul pensiilor mai mari de 4.000 de lei.

Așadar, pensiile mai mici de 2.000 de lei nu sunt supuse impozitării.

„Venitul impozabil lunar din pensii se stabilește prin deducerea din venitul din pensie a sumei neimpozabile lunare de 2.000 lei și, după caz, a contribuției de asigurări sociale de sănătate datorată”, scrie, mai exact, în versiunea actuală a Codului fiscal.

Pe de altă parte, tot Codul fiscal prevede că impozitul se calculează prin aplicarea cotei de impunere de 10% asupra venitului impozabil lunar din pensii.

Astfel, veniturile lunare din pensii de până la 2.000 lei nu sunt supuse impozitării cu 10%.

De la începutul acestui an a apărut obligativitatea contribuției de asigurări sociale de sănătate (CASS) în cazul pensiilor mai mari de 4.000 de lei. Calculul contribuţiei de asigurări sociale de sănătate se realizează prin aplicarea cotei de 10% asupra bazei lunare de calcul reprezentată de partea ce depăşeşte suma lunară de 4.000 de lei.

Pe de altă parte, persoanele fizice, cu venituri din pensii mai mici de 4.000 lei, beneficiază de asigurare în sistemul asigurărilor sociale de sănătate fără plata CASS.

În plus, cei ce obțin pensii din străinătate cu o valoare mai mare de 4.000 de lei vor depune, începând din 2023, declarația unică.